Tata opent ’informatieloket’ in Wijk aan Zee en richt ’geluidsmuur’ op tegen schrootlawaai

Tata Steel gezien vanuit Wijk aan Zee.

Tata Steel gezien vanuit Wijk aan Zee.© foto ANP/Koen van Weel

Bart Vuijk
Wijk aan Zee

Tata Steel opent een informatieloket in de De Zwaanstraat in Wijk aan Zee. De inwoners kunnen zich er informeren over de maatregelen die het bedrijf neemt tegen milieu-overlast, die gebundeld zijn in het plan Roadmap 2030. Ook staat in dit loket een microscoop waarmee stofmonsters uit eigen tuin, dakgoot of auto kunnen worden bekeken. Voor een ’eerste analyse’, meldt Tata Steel.

Het loket gaat 29 november open. ,,Het informatieloket gaat ‘Tata Steel in de Buurt’ heten en heeft als doel de bereikbaarheid te verbeteren en communicatie met de omgeving te intensiveren”, meldt de staalfabrikant. ,,In het kantoor kunnen omwonenden hun vragen bespreken met aanwezige experts.”

,,Ook zal het loket informatie verstrekken over de Roadmap 2030 en alle projecten die daaronder vallen. Er komt een ideeënbus te staan, bezoekers kunnen informatie krijgen over de duurzaamheidsplannen en er kan via VR-brillen een kijkje worden genomen in de fabrieken”, zo meldt Tata Steel in een persbericht.

Geluidsmuur

Tata gaat voorts op eigen terrein een muur bouwen om het lawaai van de behandeling van schroot tegen te houden. Voor de bouw van deze ’geluidsmuur’ wordt een vergunning gevraagd bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Deze dienst constateerde overigens tijdens een zeer lawaaiige nacht geen overtredingen van de vergunde geluidsgrenzen. Het gemeten lawaai kwam bij enkele pieken tot 62,5 decibel. Het leverde in die week, samen met stankklachten in IJmuiden, zo’n honderd klachten op over Tata bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

Via stofmelder.nl zijn ook de afgelopen weken weer 33 klachten ingediend over lawaaioverlast. De afgelopen weken heeft Tata de schrootopslag van Velserkom aan het Noordzeekanaal en de bestaande opslag op het midden van het terrein naar een plek verplaatst die hemelsbreed 650 meter vanaf de dichtstbijzijnde woningen in Wijk aan Zee ligt.

Op vragen van deze krant over de hoogte van deze muur, de geluidwerendheid ervan en de tijd die nodig is om hem te bouwen heeft Tata tot nu toe niet geantwoord.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen