Premium

Inwoners van Beemster willen meer containers voor inzameling van plastic

Middenbeemster

Er moeten in de gemeente Beemster meer bakken komen waar de inwoners hun plastic, blik en drankkartons in kwijt kunnen. Dat geeft bijna een derde van de deelnemers aan een enquête over afvalinzameling aan.

Het onderzoek werd in mei van dit jaar gehouden. Beemsterlingen konden online en op papier hun mening geven over de afvalinzameling in de gemeente.

Een belangrijke uitkomst is dat de meeste Beemsterlingen inmiddels bekend zijn met het scheiden van afval. Het milieu wordt als hoofdreden genoemd om afval te scheiden, en daarnaast dat scheiden van afval zorgt voor meer herbruikbare grondstoffen.

Een deel van de invullers heeft wel zijn twijfels over wat er gebeurt met het gescheiden afval. Tien procent denkt dat uiteindelijk alles weer op een hoop bij elkaar komt, en een kwart van de ondervraagden denkt dat het afval allemaal verbrand wordt, maar een grote meerderheid heeft er vertrouwen in dat het gerecycled wordt.

Bijna iedereen weet de verzamelcontainers voor plastic, blik en drankverpakkingen te vinden, maar een op de drie deelnemers aan het onderzoek wil dat er meer containers bij komen.

Voor een gedifferentieerd tarief voor de hoeveelheid restafval die een huishouden produceert, is geen meerderheid: 54 procent beantwoordt die vraag met nee.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen