Premium

Stoplichten in Gooise Meren aangesloten op provinciale centrale

Stoplichten in Gooise Meren aangesloten op provinciale centrale
Bussum

Alle verkeerslichten in Gooise Meren worden aangesloten op de provinciale centrale. De komende periode zullen er daarom bij de verschillende ’verkeersregelinstallaties’, zoals de stoplichten officieel heten, werkzaamheden zijn. Er zal in ieder geval gegraven moeten worden om de installaties op het internet aan te sluiten.

Er is een drietal redenen waarom de gemeente Gooise Meren ervoor kiest de verkeerslichten op de provinciale centrale aan te sluiten. Een belangrijke reden is dat het nu niet direct bekend is wanneer een stoplicht uitvalt. De gemeente is afhankelijk van meldingen van inwoners, of eigen inspecties, om te zien of een verkeerslicht nog goed werkt. De installaties zullen daardoor minder lang ’in storing staan’, zo is de verwachting.

Ook de monitoring van de verkeerslichten kan straks beter gebeuren. Door verandering van verkeerssituaties - bijvoorbeeld de afsluiting van een weg, of de bouw van een nieuwe woonwijk - kan het verkeer anders worden. De provinciale centrale evalueert constant hoeveel verkeer er passeert bij de stoplichten. Ook verkeerstellingen kunnen straks via de verkeersregelinstallaties kunnen worden gedaan. Deze continue evaluatie zorgt er bovendien voor dat het snel mogelijk is om aanpassingen aan de wachttijden voor de stoplichten te doen, waardoor de doorstroming van het verkeer verbetert.

De derde reden is dat de verkeerslichten ’intelligenter’ worden. Door de koppeling met de centrale kan er op termijn informatie worden uitgewisseld met mobiele telefoons.

De stoplichten bij de Struikheiweg zijn al aangesloten op de centrale. De nieuwe verkeerslichten bij de Meerstraat worden direct aangesloten. Volgend jaar is dan het kruispunt Laarderweg/Prinsenstraat aan de beurt. De verkeerslichten bij de Koningin Wilhelminalaan, de Brinklaan/ Brediusweg en de Amersfoortsestraatweg/ Ceintuurbaan zijn de laatsten die overgaan.

Er is dit jaar nog een bedrag van 69.000 euro uitgetrokken voor deze operatie. Voor de verkeerslichten die de komende jaren overgaan naar de provinciale centrale wordt opnieuw geld vrijgemaakt.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen