Premium

60 seconden: Fijne St. Lucasdag!

60 seconden: Fijne St. Lucasdag!

Fijne St. Lucasdag! Geen idee of mensen elkaar dat ooit toewensen of hebben gewenst. Maar het is vandaag - 18 oktober - toch echt de dag van de heilige Lucas. Ooit was dat in Haarlem heel zichtbaar. De Kruisstraat dankt er min of meer haar naam aan.

Ter hoogte van de Albert Heijn is in het plaveisel de markering te zien van waar ooit de Kruispoort stond. De naam kreeg de poort, en daarmee de straat, omdat op de vooravond van St. Lucasdag een kruis in de poort werd gehangen. Het was het teken dat ballingen die dag vrij de stad in mochten voor de jaarmarkt. In 1355 had graaf Willem van Beijeren middels een handvest de stad het recht op het houden van zo’n markt gegeven: de St. Lucasmarkt. De archieven maken melding van ene Cornelis Willemsz die in 1481 vijftien stuivers kreeg, omdat hij ’gemaict heeft dat heilige cruus hangende an die Cruuspoorte’.

Voor zover de jaarmarkt een eeuw later überhaupt nog werd gehouden, moet er in 1573 wel een einde aan zijn gekomen, ten tijde van de Spaanse belegering. In de koude januarimaand blazen Haarlemmers de poort op. De Kruispoort ligt dan al dagen onder vuur en besloten wordt de binnenpoort met buskruit te ondermijnen. Achter de poort wordt een nieuw verdedigingswerk opgebouwd. Tijdens een stormloop gaat de Kruispoort met Spanjaarden en al lucht in, met een enorme krater tot gevolg. De nieuwe Kruispoort is bij de stadsuitbreiding in de 17e eeuw gesneuveld.

Geen poort meer, geen jaarmarkt en geen kruis. En iedereen mag nu elke dag vrij de Kruisstraat in. Alleen niet met auto of op de brommer. Nee, zelfs niet op St. Lucasdag.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen