Premier Catalonië: ik deed ook aan opruiing

Barcelona

De separatistische Catalaanse premier Quim Torra heeft in een toespraak in het regioparlement zichzelf van opruiing beschuldigd. Negen voormalige topfiguren van een separatistische regioregering zijn begin deze week tot celstraffen van negen tot elf jaar veroordeeld wegens opruiing en misbruik van overheidsgeld.

"Als onze kameraden schuldig zijn bevonden, dan ben ik ook schuldig, en daarom beschuldig ik mezelf", zei Torra. Hij wil een nieuw referendum over onafhankelijkheid gaan houden en volgend jaar een republikeinse grondwet opstellen.

Het vorige door separatisten georganiseerde referendum was begin oktober 2017 en was vooral een stunt van de separatisten. 40 procent van de kiezers kwam stemmen en dat waren bijna allemaal separatisten. De ongeregeldheden en het uitroepen van de onafhankelijkheid later die maand, leidde tot ingrijpen van Madrid en een slepende politieke crisis. In Catalonië betogen separatisten op verscheidene plaatsen met blokkades en marsen tegen de veroordeling van de voormalige bewindslieden. Bij de vele ongeregeldheden rond die manifestaties zijn al bijna honderd gewonden gevallen, volgens Spaanse media.

Meer nieuws uit Buitenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.