Verdachte in zaak ontvoering Beverwijker Ridoan B. zwijgt

Verdachte in zaak ontvoering Beverwijker Ridoan B. zwijgt
Haarlem

De 26-jarige Florian M. - beschuldigd van betrokkenheid bij de ontvoering van Ridoan B. uit Beverwijk - hult zich in stilzwijgen. Dat bleek donderdag tijdens een inleidende zitting over de geweldzaak.

M., net als drie andere ontvoeringsverdachten afkomstig uit Albanië, liet zich niet in de rechtbank in Haarlem zien. De officier van justitie verdenkt hem ook van een doodslagpoging, omdat er bij B.’s ontvoering op de Beverwijker is geschoten. Daarnaast wordt de Albanees verboden wapenbezit ten laste gelegd. Zijn advocaat maakte na afloop van de zitting duidelijk dat M. nog geen verklaring heeft afgelegd.

De berechting van de vier ontvoeringsverdachten zal pas na de jaarwisseling echt op gang komen. Forensische experts zijn nog bezig met onderzoek, maakte de aanklager duidelijk. De drie andere Albanezen moeten komende dinsdag voor de rechtbank komen. Maar dan gaat het opnieuw om een pro-formazitting.

De Beverwijker Ridoan B. - zelf veroordeeld voor witwassen en heling van gestolen auto-onderdelen - werd op zaterdag 6 juli van dit jaar bij de Beverwijkse Melis Stokelaan onder dwang meegenomen in een bestelwagen.

Op de Beneluxlaan zagen politieagenten de wagen rijden waarin B. en zijn ontvoerders zaten. De bestuurder van de bestelbus ging er vandoor via de Duitslandlaan, de Tolweg en de Hoflaan in Heemskerk. Daar werd B. door zijn ontvoerders uit de wagen gegooid, Hij raakte ernstig gewond. Hoe B. er inmiddels aan toe is, wilde zijn raadsman donderdag niet zeggen.

Waarom de Beverwijker werd ontvoerd, moet bij de berechting van de vier verdachten duidelijk worden. B. heeft de laatste jaren diverse keren met justitie te maken gekregen. Zo werd hij afgelopen maart veroordeeld in een beroepszaak waarbij het onder meer ging over het witwassen van ruim drie miljoen euro. Het gerechtshof in Amsterdam legde de Beverwijker daarvoor en voor het helen van gestolen auto-onderdelen 48 maanden cel op.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen