Premium

Soester gymnastiekvereniging Springbokken vreest tariefstijging tot veertig procent.

1/2
Soest

De gemeente Soest zit in financieel zwaar weer: over 2019 dreigt een tekort van 1,8 miljoen en iedereen zal zijn steentje bij moeten dragen. Ook de sport. En gymnastiekvereniging de Springbokken maakt zich daar grote zorgen over.

Het is met vijfhonderd leden de grootste binnensportvereniging van Soest. Verdeeld over drie accommodaties biedt de vereniging gymnastiek- en turnlessen aan en een eigen honk hebben de Springbokken niet. Bovendien voldoen de zalen eigenlijk niet aan wat de club nodig heeft. Te weinig opbergruimte voor de toestellen, ruimtes die bovendien niet afgesloten kunnen worden. Nieuwe toestellen aanschaffen zit er niet in om de eenvoudige reden dat ze die in de schoolgymzalen die ze gebruiken niet kunnen opbergen.

Tarieven

En dan nu de financiële zorgen van de gemeente. In de meerjarenbegroting heeft het college al aangekondigd dat - behalve de verhoging van de ozb, ook de tarieven voor de binnensport omhoog zullen moeten. Omdat van de bezuinigingsopdracht die de sport enkele jaren geleden kreeg nog een ton open staat, en ook omdat de ruim zeven miljoen euro kostende nieuwe sporthal aan de Dalweg betaald zal moeten worden, mede door de tarieven voor de huur van de sportzalen te verhogen. Volgens het college is dat gerechtvaardigd omdat de Soester tarieven de laagste zijn in de regio.

Maar secretaris van het bestuur Marina van de Heuvel ziet de bui al hangen: ,,We zitten helemaal klem. De nieuwe sporthal is voor ons geen optie: die wordt multifunctioneel, maar voor ons is hij niet geschikt. Dat de gemeente moet bezuinigen begrijpen we, maar om het nu op de binnensport af te wentelen... We hebben berekend dat de tarieven met veertig procent gaan stijgen als de gemeenteraad ermee instemt. Voor ons betekent dat dat de contributie van 200 euro per jaar naar 280 euro per jaar gaat stijgen. Ik denk dat de gemeente zichzelf daarmee in de vingers snijdt. Leden gaan afhaken, zeker bij de kleinere verenigingen. Voor ons kan dat betekenen dat we lessen met kleine groepen, bijvoorbeeld kleutergym of trampolinespringen, niet meer kunnen aanbieden. Voor je het weet staan de zalen dan leeg.’’

Soester gymnastiekvereniging Springbokken vreest tariefstijging tot veertig procent.
Trampolinespringen zou wel eens de dupe kunnen worden van de tariefsverhogingen.
© Springbokken/Geert Lommers

Wat de Springbokken het liefst zouden zien is dat ze een eigen honk krijgen waar de leden elkaar kunnen ontmoeten en kunnen sporten. Maar de politiek biedt weinig hoop. Jan Paauw, fractievoorzitter van GGS, de grootste partij in de gemeenteraad, benadrukt nog maar eens dat de huren voor sportzalen in Soest ver onder het regionale gemiddeld liggen, en dat het gerechtvaardigd is om die tarieven op te trekken. En Soest zal wel moeten, nu de gemeente tegen de financiële grenzen aanloopt terwijl de uitgaven alleen maar stijgen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen