Premium

Handen op elkaar voor verbod lachgas in Purmerend

Purmerend

Een meerderheid van de Purmerendse politiek is enthousiast over het voorstel van het college om een verbod op de verkoop en het gebruik van lachgas in de Algemene plaatselijke verordening op te nemen.

Daardoor kunnen handhavers voortaan optreden tegen handel in en gebruik van lachgas als drug op de openbare weg, tenminste als dat met overlast gepaard gaat.

De VVD is tegen de maatregel. Die is volgens commissielid Frank ten Hagen een voorbeeld van betutteling, en bovendien is er al een landelijk lachgasverbod in de maak. Daar kan Purmerend dan net zo goed op wachten. Ook GroenLinks vindt zo’n aanpassing van de Apv nergens voor nodig. Wat raadslid Marône Welbergen betreft kan de gemeente zijn energie beter inzetten voor goede voorlichting over de gevolgen en risico’s van het roesmiddel.

CDA’er Michel Segers pleit ook voor goede voorlichting. Hij vroeg zich af of het aanpassen van de Apv wel nodig is om op te kunnen treden tegen overlast door lachgasverkoop en -gebruik. Wat hem betreft bieden de bestaande regels al mogelijkheden genoeg om het gebruik van lachgas aan te pakken. Bijvoorbeeld omdat de zilveren patronen worden weggegooid, en ook overlast veroorzaken zonder dat er lachgas in het spel is mag niet, maat was wel voor.

Bram Buskoop van Gemeentebelangen was eenzelfde mening toegedaan. En waarom wel optreden bij lachgas, maar niet bij het gebruik van alcohol en sigaretten, eveneens schadelijk voor de gezondheid, wilde hij weten.

Enkele andere fracties maakten zich zorgen over de mogelijkheden om te handhaven op het verbod. De Purmerendse handhavers hebben het al druk genoeg, en krijgen er nu nog een taak bij. Maar volgens burgemeester Don Bijl zien die nu al regelmatig dat er gehandeld wordt in lachgaspatronen, en kunnen ze daar niets tegen ondernemen. Hij vindt het verbod geen betutteling, maar het stellen van een norm.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen