Premium

Smakelijk Wenen

Smakelijk Wenen
Wenen.
© Foto Reza Bakhtali

Wenen is het walhalla voor liefhebbers van klassieke muziek, kunst en imposante paleizen. Maar de Oostenrijkse hoofdstad prikkelt ook de smaakzintuigen.

Het is belangrijk dat je tijdens het paneren van de Wienerschnitzel géén zout op het kalfsvlees strooit. „Kalfsvlees is niet erg vet en zout droogt het alleen uit.” Het zijn de wijze woorden van Andrea Claudia Beck van Vienna Cooking Tours, die ons in haar Weense appartement heeft uitgenodigd voor een kookworkshop. Alleen maar toekijken ’ist verboten’! Het is de bedoeling dat wíj een culinaire prestatie gaan leveren.

Op het menu staan pompoensoep, Wienerschnitzel en een verrukkelijke Apfelstrudel als nagerecht. Tijdens het hakken, snijden, roeren en bakken vloeien de bubbels rijkelijk; het is een al gezelligheid in de keuken van Andrea, al laat de concentratie soms te wensen over. Eerder op de dag zijn we met Andrea de beroemde Wiener Naschmarkt afgestruind, een grote markt in het zesde district Mariahilf. Deze markt stamt uit 1780, toen Wenen de hoofdstad was van het Habsburgse Rijk. Handelaren uit het oosten en westen kwamen er samen. „Eigenlijk was de Naschmarkt de eerste bazaar van West-Europa”, aldus Andrea.

De markt ligt trouwens bovenop de rivier Wien, waaraan de hoofdstad haar naam heeft ontleend. Je kunt hem alleen niet meer zien. Deze zijtak van de Donau stroomde nogal vaak over, waarna werd besloten de Wien deels te ommuren en voorzien van ondergrondse bassins zodat overtollig water kon worden opgevangen. Een idee van architect Otto Wagner, die ook de Wiener Stadtbahn ontwierp, de voorloper van het huidige metrostelsel in Wenen.

Internationale allure

Bijna tweeënhalve eeuw later heeft de Naschmarkt nog steeds internationale allure, met allerhande restaurantjes en kraampjes met delicatessen, kruiden en specerijen uit de hele wereld; Russisch, Turks, Azerbeidzjaans en Indiaas... Uiteraard kun je er ook terecht voor traditionele Weense en Oostenrijkse producten als worsten, schnitzels, Mozartkugeln (bonbons) en Apfel- of Topfenstrudel.

Bij al dat eten hoort natuurlijk een glaasje wijn. Ook op dat front tref je het in Wenen, ze maken de godendrank hier in overvloed. Fritz Wieninger van Weingut Wieniger, gevestigd in Noord-Wenen, is een van de ruim 200 wijnboeren in de omgeving.

’Heuriger’

De wijnboer leidt ons rond en vertelt trots over zijn biodynamische wijnen. Kort door de bocht: biologische wijnen met extra aandacht voor bodem en lucht. Er wordt ook geproefd. Dat er een fles in de koffer is gegaan, zegt genoeg.

Veel wijnboeren in Wenen zijn eigenaar van een ’Heuriger’; deze combinatie van wijnlokaal en taverne is net zo Weens als een schnitzel. Een erfenis van keizer Jozef II die wijnmakers in 1784 toestemming gaf om nieuwe wijn in eigen lokalen te schenken en zo onder de aandacht te brengen.

Wij strijken neer bij Heuriger Mayer am Pfarrplatz en verkijken ons flink op de royale porties. Na de koude vleeswaren en kazen (met traditioneel tafelzuur, mosterd en traditionele geraspte mierikswortel) is er eigenlijk geen ruimte meer voor de gebakken kip, worst en karbonade, natuurlijk vergezeld van Sauerkraut en Kartoffelsalat. Heerlijk eten zonder poespas.

Wijnschuren

De wandeling met manager Paul Kiefer naar de nabijgelegen Nussberg, waar de wijngaarden liggen, is dan ook welkom. Je kunt er boven bij verschillende ’Buschenschenken’ een wijntje drinken. Dat zijn eenvoudige rustieke wijnschuren met wat tafeltjes; drinken tussen de druivenstokken. „’s Zomers komen de Wener graag ’naar boven’ om af te koelen.” Logisch, met dat geweldige uitzicht op Wenen en de Donau.

Gastvrijheid tonen en genieten doen ze in Wenen met de hoofdletter G. Andrea Claudia Beck van Vienna Cooking Tours is geen uitzondering. De pompoensoep, schnitzel en apfelstrudel smaken nog beter aan de prachtig gedekte en met kaarsen verlichte eettafel, terwijl we babbelen over het leven. Dat Andrea uiteindelijk grotendeels de culinaire prestatie heeft geleverd, is bijzaak.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.