Premium

Meer woningen op Breestraat leidt ook tot meer auto’s: parkeerdruk in het centrum van Beverwijk zal toenemen

Meer woningen op Breestraat leidt ook tot meer auto’s: parkeerdruk in het centrum van Beverwijk zal toenemen
Beverwijk

Meer woningen op de Breestraat leidt ook tot meer auto’s. Mede daardoor moet het parkeerbeleid opnieuw tegen het licht worden gehouden. Wethouder Serge Ferraro kondigde donderdagavond tijdens de raadscommissie een parkeernotitie aan.

Ferraro heeft bij de presentatie van de najaarsnota en de begroting voor 2020 al laten weten dat er ruimte is voor extra wonen in de winkelstraat. Te denken valt aan nieuwbouw in de hoogte, maar ook aan meer wonen boven de winkels. Er komen mogelijk 200 woningen bij. Dat betekent extra bewoners. En extra auto’s. De parkeerdruk in het centrum is al hoog. Ferraro: ,,Je kunt nu al ontheffing krijgen voor de parkeernorm, maar dat gaat ten koste van de restcapaciteit. Daar moet een goede oplossing voor komen.’’

Theater

Samen Beverwijk wees op de parkeerproblematiek bij het Kennemer Theater. Ferraro kent het probleem. Het is een van de redenen waarom er wordt gekeken naar een eventuele verhuizing van het theater. ,,U zal het met me eens zijn dat we niet willen parkeren voor de Wijkertoren, maar veel ruimte is daar niet meer.’’

Het ging donderdagavond ook over de ambities van het college: bouwen op de Parallelweg, wellicht een nieuw zwembad, een nieuw theater misschien? Veel plannen, maar die kosten ook geld. Terwijl ook veel geld nodig is voor jeugdhulp en de wmo. ,,Dit jaar hebben we gebruikt om de ambities te onderzoeken. Een daarvan hebben we nu gepresenteerd: het zwembad. Maar we ondernemen ook zeker actie. Dat wil niet zeggen dat we voor elke actie de beschikbare middelen hebben’’, zei wethouder financiën Haydar Erol.

Complimenten

Volgens hem zijn er drie manieren om financieel om te gaan met ambities: of je vindt het bedrag in de lopende begroting door elders te bezuinigen, of je verhoogt je inkomen of je stelt je ambitie bij.

Er waren complimenten voor de ambtenaren. Kennelijk heeft Beverwijk er nog geen last van dat er zoveel geld nodig is bijvoorbeeld jeugdzorg, zei Teun-Jan Tabak (CDA). Beverwijk heeft de tekorten van andere gemeenten nog niet, constateerde ook Pieter van Popta (GroenLinks).

,,We doen het inderdaad niet slecht qua begroting’’, gaf wethouder Hanneke Niele die over jeugdzorg gaat, de Beverwijkse raadsleden gelijk.

In de eerste week van november zijn de algemene beschouwingen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen