Minister praat met provincies over stikstof

Den Haag

Landbouwminister Carola Schouten praat donderdag met de provincies over de stikstofproblemen. De afgelopen weken is veel onrust ontstaan over de uitvoering van het stikstofbeleid.

Beide partijen hopen op termijn meer duidelijkheid te kunnen geven over dat beleid. De provincies hebben namelijk een andere opvatting over de invulling van de nieuwe stikstofplannen dan het kabinet.

Het gaat om de regeling voor boeren die hun stikstofrechten willen verkopen. De provincies willen dat er wordt gerekend met het werkelijke aantal dieren, het kabinet gaat uit van de stikstofrechten van de boer. De minder strenge benadering van het kabinet kan bij de rechter opnieuw op problemen stuiten, vrezen de provincies.

Boerendemonstraties

Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland hebben het stikstofbeleid opgeschort na grootschalige boerendemonstraties. Limburg houdt de regels in stand, maar doet enkele concessies aan de boeren. Het Groningse provinciebestuur houdt vast aan het stikstofbeleid, ook nadat de boeren de deur van het provinciegebouw maandag hadden geforceerd met een tractor.

Het gesprek met de provincies is belangrijk voor Schouten, omdat ze erna met de Tweede Kamer debatteert over de stikstofplannen van het kabinet.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.