’Tiny house’-kwestie in Beverwijk duurt voort, architect wil hoge dwangsom niet betalen

Wijk aan Zee / Beverwijk

Gepensioneerd architect Pieter van Duijn uit Wijk aan Zee dreigt binnenkort een deurwaarder op zijn dak te krijgen, omdat hij weigert een dwangsom van 50.000 euro te betalen die de gemeente Beverwijk hem heeft opgelegd.

Van Duijn en de gemeente liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch over de bewoning van een ’tiny house’ aan de Beverwijkse Populierenlaan. De architect had in dat pandje - waarvan hij eigenaar is - een goede vriend van hem ondergebracht. Die vriend zou dakloos zijn geraakt en na een avontuur in Spanje zonder geld naar Nederland zijn teruggekeerd.

De bewoner van het tiny house is volgens Van Duijn na een eerste aanzegging door de gemeente vertrokken en vertoeft inmiddels elders, in een noodwoning. De architect heeft het pandje aan de Populierenlaan eind vorig jaar al leeggehaald en onbewoonbaar gemaakt, stelt hij. Maar gemeenteambtenaren toonden zich na een inspectie volgens de architect niet tevreden. Van Duijn: ,,Dat hebben zij tijdens die inspectie bewust niet gemeld. Om op een maximale boete uit te kunnen komen.’’ Daarna werden Van Duijn - naar zijn zeggen zonder dat hij daar weet van had, omdat een desbetreffende brief geruime tijd zou zijn achtergehouden - tien wekelijkse dwangsommen van elk vijfduizend euro opgelegd. Van Duijn is laaiend, omdat hij zich door de gemeente bedrogen voelt. ,,Ik heb die vriend van mij in overleg met ambtenaren onderdak geboden in het tiny house. Ik zou er ook vergunning voor krijgen om hem daar te kunnen laten wonen. Maar de gemeente is om onduidelijke redenen op die belofte teruggekomen. Schandalig. Terwijl ik dus alleen maar heb geprobeerd om een dakloze te helpen. Ik heb ook diverse keren moeite gedaan om overleg te voeren met de desbetreffende wethouder en de burgemeester. Maar zij laten de zaak over aan ambtenaren. Mijn goede vriend zit nu in een woning zonder keuken en verwarming.’’

De kwestie rond het bewonen van het ’tiny house’ aan de Populierenlaan is onlangs ook onder de loep genomen door de bestuursrechter in Haarlem. Het pand waarom het draait, is eigenlijk een garage. In een emailwisseling die bij de rechtszaak aan de orde kwam, staat dat wonen in die garage op grond van de bestemming mogelijk is. Alleen zou daarvoor dan wel een zogenoemde omgevingsvergunning nodig zijn, is in de mailwisseling te lezen. De rechter ziet dat niet als een toezegging over een eventuele vergunning aan Van Duijn, blijkt uit de uitspraak over de zaak.

De architect moet vóór 28 oktober met de geëiste vijftig mille over de brug te komen. Doet hij dat niet, dan stuurt de gemeente een gerechtsdeurwaarder op hem af. Dat staat in een brief die Beverwijk hem heeft gestuurd. Van Duijn zegt de dwangsom op dit moment niet te willen betalen. Hij gaat vandaag op reis naar het buitenland en weet niet of hij voor de ’deadline’ terug is. ,,Ik heb al wel wat meegemaakt. Dus ik lig hier nog niet wakker van. Maar ik vind het wel zeer onrechtvaardig. Een boevenbende, dat is het.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen