Premium

Frank Bond heeft een Frans jasje aangetrokken: ’Dit is absoluut niet het einde van AlascA’

Frank Bond heeft een Frans jasje aangetrokken: ’Dit is absoluut niet het einde van AlascA’
© Foto Alain Fournier

Nee, absoluut niet, pareert Frank Bond (32) de vraag of het uitbrengen van zijn eerste soloproject het einde van zijn band AlascA betekent. ,,Dit is een start van iets waar ik al heel lang mee bezig ben. Het moest er een keer uit.”

,,Ik kon niet alles kwijt bij AlascA”, aldus Frank Bond. De frontman - en tekstschrijver - van de Volendammer band bezit naar eigen zeggen ’een flinke catalogus’ aan eigen werk. Hij brengt nu onder het pseudoniem Alain Fournier het album ’Myths’ uit. Zijn eerste soloplaat. ,,Ik had echt een luxeprobleem en zat tegelijkertijd in een dipje met de band. We liepen steeds tegen muren aan en dat gaat je toch niet in de koude kleren zitten.” Met AlascA was Bond meerdere malen te gast bij DWDD. Ze verkochten Paradiso uit en het laatste album (’Plea For Peace’) kreeg niets dan lovende recensies van de serieuze muziekpers. Toch blijft een definitieve doorbraak nog steeds achterwege. ,,We kwamen steeds meer beperkingen tegen. Soms onze eigen schuld, soms van de muziekindustrie.”

Eredivisie

,,Hoewel we altijd in de Eredivisie wilden spelen, is dit niet echt gelukt. Het vechten tegen de bierkaai kost veel energie en doet toch iets met je. Daarom wilde ik het plezier terugvinden in het maken van muziek. Alain Fornier geeft me die kans. Dit is echt puur lol. Ik mik absoluut op kwaliteit, maar ik beleef er ontzettend veel plezier aan.”

Alain Fournier, de Franse schrijver stierf in 1914 op een van de eerste grote slagvelden in de Eerste Wereldoorlog. Hij had pas een boek uitgebracht. Bond: ,,Zijn debuutroman is fenomenaal en heeft heel veel voor me betekend. Helaas heeft hij zijn succes nooit een vervolg kunnen geven. Toen ik mijn eerste songwriterssingle ooit uitgaf in 2014 - 100 jaar na zijn dood - vond ik het wel toepasselijk om zijn naam te eren. Ik schreef vervolgens nog meer liedjes in stijl van de eerste single en besloot dat onder hetzelfde pseudoniem te doen. Het grappige is dat wanneer ik als Alain Fournier ergens optreed er een (F) achter mijn naam staat. Ik kom dus echt uit Frankrijk en ben ingevlogen. Dat vinden de mensen leuk.”

,,Ik heb meerdere pseudoniemen bedacht omdat mijn verschillende stijlen niet bij elkaar passen. Fournier is zo’n pseudoniem. Onder die verschillende namen zal ik in de toekomst ook werk uitbrengen. Ze hebben allemaal hun eigen identiteit en hun eigen stijl.

De overeenkomsten zijn echter dat je ze niet kunt vinden op internet of social media, maar de muziek echt moet zoeken in de platenzaken.”

Spotify

Het album Myths van Alain Fournier (pseudoniem van Frank Bond) zal dus niet op Spotify verschijnen. De singer- songwriter legt uit waarom. ,,Ik vind dat je tegenwoordig als artiest moet nadenken of Spotify de juiste weg is om je muziek te etaleren. Soms wel, vaak wel zelfs, maar voor dit niet. Dit album bestaat niet uit vluchtige singles. Het zijn liedjes die bij elkaar horen, met ’artwork’ op de cover waar echt over is nagedacht. Op Spotify komt dat niet tot niet tot zijn recht. Losse singeltjes zijn niet representatief voor het gehele album. Zonder dat ik heel snobistisch wil klinken, zie ik muziek als kunst en dit album als een kunstwerk. Het album draait om de liedjes als een geheel, en moet ook zo beluisterd worden. Ik maak ook wat meer ’poppy’ muziek onder pseudoniem. Dat is uitermate geschikt voor Spotify en zal ik daar dan ook uitbrengen.”

AlascA

Zoals gezegd, betekent Alain Fournier - en de andere pseudoniemen - niet het einde van AlascA. Bond: ,,Nee, Ferry (Jonk, red.) en ik zijn al bezig met nieuw materiaal. Onze drummer is gestopt, dus wellicht moeten we op zoek naar een andere drummer. Alhoewel, misschien kunnen we hem overhalen om toch het album in te spelen.”

Alain Fournier (F) presenteert 18 oktober ’Myths’ in PX te Volendam. Aanvang: 20.30 uur. Entree: gratis. Het album is na de show verkrijgbaar op vinyl en cd, platenzaken en online via King Forward Records.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen