Premium

Burgemeester Wienen weg als toezichthouder Haarlem Marketing: ’Ik had gemeenteraad eerder moeten informeren’

Burgemeester Wienen weg als toezichthouder Haarlem Marketing: ’Ik had gemeenteraad eerder moeten informeren’
Burgemeester Jos Wienen.
Haarlem

Burgemeester Jos Wienen heeft donderdagavond schoorvoetend toegegeven dat hij de gemeenteraad eerder had moeten informeren over de financiële problemen van de Stichting Haarlem Marketing. Bij deze stichting is hij voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij legt dit voorzitterschap volgend jaar neer.

Dat is de uitkomst van een interpellatiedebat, aangevraagd door Hart voor Haarlem en OPHaarlem. Het toeristenbureau bleek opeens met een gat in de begroting te kampen van 3,5 ton.

CDA’er Eva de Raadt zette deze kwestie op de agenda. Zij neemt het hoog op dat de burgemeester de raad niet actief heeft geïnformeerd. Volgens haar is dat een politieke verplichting als het gaat om financiële problemen of conflicten bij organisaties waar Haarlem een grote subsidiegever van is.

Wienen zat gisteravond in het lastige parket dat hij zich moest verantwoorden voor het niet inlichten van de raad over de problemen. In november 2018 werd door de interim-directeur van Haarlem Marketing voor het eerst melding gemaakt van de moeilijkheden. Pas in het voorjaar van 2019 werd de volle omvang van de problematiek, veroorzaakt door blunders in de boekhouding, duidelijk. Er was sprake van een gat van 3,5 ton.

Op dat moment, zei Wienen, had hij de gemeenteraadsleden moeten informeren. Hij heeft geworsteld met zijn dubbele pet: als portefeuillehouder van toerisme in de stad Haarlem en als voorzitter van de Raad van Toezicht.

Lees ook: ’Toezichthouders Haarlem Marketing in Haarlem zaten te slapen’: tekort van 3,5 ton

,,Een kwetsbare positie’’, zei hij daarover. Belangen kunnen verstrengeld raken. Zijn voorgangers, burgemeesters Pop en Schneiders, waren overigens ook voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij heeft daarom besloten om in 2020 te stoppen met deze nevenfunctie.

Naast de discussie over het informeren van de gemeenteraad liep die over de positie van de vorige directeur Esther Brasser. Zij vertrok in december 2018, na een overleg tussen juristen, met een ontslagvergoeding ter hoogte van een jaarsalaris (70.000 euro). Pas in november werden de financiële mankementen in de boekhouding ontdekt, in december vertrok Brasser.

Wienen wilde haar positie niet bespreken, maar het is volgens hem niet ondenkbaar dat zij nooit van de financiële problemen heeft afgeweten. Hij heeft door een jurist laten uitzoeken of hij de ontslagvergoeding kan terugvorderen. Maar dat kan alleen indien er sprake is van doelbewust handelen en dat is niet het geval.

Lees ook: Dure blunders stadspromotie: Haarlem Marketing onder verhoogd toezicht vanwege tekort van bijna 3,5 ton

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen