Premium

Konijnenfokker Henk Bankert uit Andijk blijft trouw aan de Rus

Konijnenfokker Henk Bankert uit Andijk blijft trouw aan de Rus
Topfokker Henk Bankert met zijn grootste kanshebber op roem in Berkhout: ,,Maar het draait vooral om de liefde voor het dier.”
© Foto Theo Groot
Berkhout

Voor Henk Bankert is er maar één konijnenras: de Rus. Eeuwen geleden gold het dier als symbool voor de vruchtbaarheid en werd het bij het aanbreken van het nieuwe jaar geofferd aan de goden.

Voor de 64-jarige fokker uit Andijk heeft de Rus geen geheimen. Henk was net veertien toen hij de konijnen verzorgde van grote broer Jaap als die op vakantie was.

Een halve eeuw later zweert Henk nog onverminderd trouw aan het bijzondere konijnenras. ,,Kijk nou zelf hoe mooi het dier er uitziet”, zegt de fokker met glimmende oogjes als hij een echte Rus op tafel zet en met zijn grote handen voelt aan de achterkant van zijn oogappel, ,,Mooi rond. Een sneeuwwitte vacht en gitzwarte neus, oren, pootjes en staart. Is het geen plaatje?”

De Andijker, die zijn hobby thuis uitoefent met vrouw Gerda, denkt op deze donderdagmiddag hoge ogen te gooien met zijn troefdier: ,,Op de Landbouwshow in Opmeer won dit konijn dit jaar de tweede prijs.”

In de lift

Henk Bankert, precies vijftig jaar lid van de overkoepelende bond Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN), is een van de 46 inzenders van kleindieren op de jaarlijkse tentoonstelling van de Eerste Westfriese Konijnenfokkers Club en Pluimveehouders Vereniging, opgericht in 1935 in Berkhout. Met 330 dieren, onderverdeeld in konijnen, cavia’s, sierduiven en kippen, zit de show volgens secretaris Edwin Broekhuizen flink in de lift.

Waar de animo voor tentoonstellingen door vergrijzing en het negatieve beeld dat in de samenleving groeit van het houden van dieren in hokken overal afneemt, noteert zijn organisatie juist een toename van 25 procent aan geshowde dieren. ,,Wij timmeren veel aan de weg en hebben onze zaken uitstekend voor elkaar”, vermoedt Broekhuizen als oorzaken.

Bakermat

De tentoonstelling is na enkele omzwervingen sinds drie jaar teruggekeerd naar de bakermat in Berkhout. Met 37 leden, van wie zo’n twintig actief met het fokken, wordt de basis van de EWKC & PV wel steeds smaller. ,,Maar gelukkig zijn we in het rijke bezit van enkele jeugdleden. Het is lastig jongeren warm te laten lopen voor deze mooie hobby. Fokken kent een cylcus van een jaar, dat duurt voor de jeugd veel te lang”, weet Broekhuizen.

Keurmeesters bekijken en bevoelen elk dier nauwgezet dat op de tafel voor hen staat. Die inspectie mondt uit in scores en zo worden aan het eind van de dag de kampioen wereldkundig gemaakt.

Prijzenkast vol

Henk Bankert maakt zich niet echt druk om medailles en bekers: ,,Ik heb thuis een prijzenkast vol. Ach, natuurlijk is winnen leuk en streelt het mijn ego. Maar het draait om de liefde voor het dier. Je moet er iedere dag goed voor zorgen. Voeren, hok verschonen, nagels knippen. Hoort er allemaal bij.”

De Andijker is een bekend gezicht op kleindierenshows. Bankert is bijvoorbeeld vaste gast op de Landbouwshow in Opmeer. Ook in Hoorn en Winkel kennen liefhebbers zijn kwaliteiten.

Het geheim? Daar doet Henk niet geheimzinnig over: ,,Voedsters (vrouwelijke konijnen, red.) zijn van mijn eigen fok. Rammelaars (mannelijke konijnen, red.) haal ik van buiten. Je hebt fris bloed nodig. Uiteraard moet je wel een kennersoog hebben om de beste dieren op de kop te tikken.”

Hij hoopt zijn hobby nog lang vol te houden: ,,En als dat niet gaat, is het met mij blijkbaar ook niet meer zo goed.”

De show is vandaag en morgen (9-17 uur) in de kas van Neefjes Tulpen, Oosteinde 114 in Berkhout. Gratis toegang. Voor jonge bezoekers zijn er een kleurwedstrijd en speurtocht.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen