Premium

Parkeerterrein Stationsweg in Purmerend begin 2020 open

Purmerend

Het parkeerterrein aan het eind van de Stationsweg in Pumerend kan in het eerste kwartaal van 2020 in gebruik worden genomen.

Het aanleggen van het terrein is een van de maatregelen die de gemeente neemt om de toenemende parkeerdruk een halt toe te roepen. Als gevolg van nieuwbouw op de Brantjesoever verdwijnt het parkeerterrein aan de Purmersteenweg tegenover het stadhuis. Die plaatsen kunnen gecompenseerd worden aan de Stationsweg, op een terrein dat in bezit is van de Nederlandse Spoorwegen.

Purmerend wilde het terrein eerst kopen, maar omdat de NS er niet definitief afstand van wil doen is nu gekozen voor erfpacht. Er is ruimte voor ongeveer 85 parkeerplekken, liet het college eerder weten. Wethouder Eveline Tijmstra laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat er inmiddels een voorlopig ontwerp is gemaakt om het terrein zo efficiënt mogelijk te kunnen benutten. Daarbij wordt ook ruimte gelaten aan groen en een goede opvang en afvoer van regen.

Het parkeerterrein ligt pal naast het Cramwinckelplantsoen. Maar volgens de wethouder is het niet nodig dat er in het plantsoen bomen worden gekapt om het terrein te ontsluiten. Wel zijn een aantal populieren in het Cramwinckelplantsoen bijna aan het einde van hun levensduur. Die moeten te zijner tijd wijken uit het oogpunt van veiligheid en om ruimte te maken voor andere bomen, maar dat maakt geen deel uit van het parkeerproject.

,,Voor de aanleg van het parkeerterrein is het wel nodig om een aantal bomen te kappen aan de zijde van het NS-terrein’’, laat Tijmstra weten. In het ontwerp wordt rekening gehouden met herplant ter compensatie van die bomen.

Het parkeerterrein is bereikbaar via de Stationsweg zelf. Daar moet ook naar worden gekeken, omdat die nogal smal is en er door het personeel van de daar aanwezige kantoorpanden langs de weg wordt geparkeerd. ,,In het ontwerp kan het laatste deel van de Stationsweg goed betrokken worden als onderdeel van het parkeerterrein, zodat bij de inrichting de ruimte optimaal wordt benut. Een goede weginrichting met duidelijke parkeervakken kan mogelijke parkeerproblemen ondervangen’’, schrijft Tijmstra.

Vooralsnog gaat ze ervan uit dat het parkeerterrein in het eerste kwartaal van volgend jaar opgeleverd kan worden. Maar dat is ook afhankelijk van de vergunningprocedures en de weersomstandigheden tijdens de werkzaamheden.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen