Premium

Optreden Mercy John in Vermaning Wormerveer

Optreden Mercy John in Vermaning Wormerveer
Mercy John in actie met zijn vaste bandleden.
© Foto pr
Wormerveer

Mercy John speelt zondag in de Vermaning. Met toetsenist Kirsten Boersma komt hij naar het voormalige kerkgebouw voor een optreden in de Songbird Sunday Special-Reeks.

De singer-songwriter uit Brabant bracht vorige maand de EP ’Cruel love’ uit, met zes solo uitgevoerde live-liedjes van zijn twee albums. Mercy John – in het dagelijks leven bekend als John Verhoeven – debuteerde in 2017 met het goed ontvangen album ’This ain’t New York’.

De muzikale invloeden van Amerikaanse artiesten zoals Tom Petty, Bruce Springsteen en Ryan Adams zijn in de muziek van opvolger ’Let it go easy’ iets minder duidelijk terug te horen. De muziek is donkerder, wat rauwer en soms steviger. De songs vormen een weerslag van de moeilijke tijd die John na zijn debuutalbum doormaakte. Het succes kwam misschien te snel, vertelde de artiest eerder dit jaar bij het verschijnen van zijn tweede album. In zijn muzikale – én persoonlijke leven ’gebeurde er te veel ineens’. Hij overwon zijn depressie en is inmiddels weer volop aan het spelen. Zowel solo als met zijn vaste bandleden Kitsen Boersma, Rolf Verbaant (gitaar), Tom Zwaans (bas) en Lynyrd Denissen (drums).

Open podium

De Songbird Sunday Special-reeks is een samenwerking tussen zangeres en zangdocente Jerney Molenaar en De Flux. Jerney begon drie jaar geleden met Songbird Sunday, een open podium voor lokaal zang- en singer-songwriter talent. Ruwweg elke twee maanden stelt zij een zondagmiddagprogramma samen met acht muzikanten, van beginner tot professional. Ieder speelt twee nummers en kan een beroep doen op de muzikale begeleiding van pianist Louis Braam of Paul van der Plas.

Optreden Mercy John in Vermaning Wormerveer

Toen poppodium De Flux afgelopen voorjaar introk bij North Sea Venue aan de Hemkade, ging Jerney op zoek naar een nieuwe locatie. „We moesten even opnieuw uitvinden hoe we Songbird Sunday gingen vormgeven. De wat kleine zaal van De Flux had het clubgevoel, die intieme sfeer creëer je niet in de grote zaal van North Sea Venue. We hebben verschillende locaties bezocht en kozen voor de Vermaning. De stichting is druk bezig om van de voormalige kerk een podium te maken. Meer dan in een kroegje heb je het gevoel dat op deze locatie echt naar de muziek wordt geluisterd en dat is natuurlijk het belangrijkst voor de mensen die optreden. Bovendien heeft de kerk een mooie akoestiek.”

Broedplaats

Inmiddels heeft zich een vast groepje singer-songwriters gevormd dat zich regelmatig aanmeldt voor een optreden. Daarnaast nodigt Jerney zelf mensen uit. „Songbird Sunday is niet alleen een concert. Dit podium is bedoeld als broedplaats waar singer-songwriters elkaar kunnen ontmoeten en naar elkaars muziek luisteren. Het is absoluut géén competitie. De waan van de dag is dat alles op het gebied van muziek een wedstrijdje moet zijn. Bij Songbird Sunday heeft iedereen een plekje, hier kun je veilig je liedjes uitproberen.”

Muziek

Zondag 20 oktober: Songbird Sunday Special met Mercy John in de Vermaning (Zaanweg 57, Wormerveer). Aanvang 15.30 uur, gratis entree.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen