Premium

Ideeën genoeg voor vergroening Tender College: ’Vijver op schoolplein en weg met die tegels’

Ideeën genoeg voor vergroening Tender College: ’Vijver op schoolplein en weg met die tegels’
Docent Niek de Groot legt uit wat er
© United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

Regenwater van het dak dat in een vijver op het schoolplein komt, een groene haag rond het voetbalveldje, tegels die verdwijnen om plaats te maken voor planten, ideeën om het rond het Tender College groener te maken waren er donderdag genoeg.

Het was de aftrap van het ’Van Grijs naar Groen-project’ in de gemeente Velsen, en het Tender College fungeert daarin als proefschool. Het project wil scholen in de gemeente op weg helpen met diverse vormen van vergroenen.

’s Ochtends hadden de leerlingen hun ideeën op papier mogen zetten, ’s middags deden docenten, vertegenwoordigers van de gemeente, het Hoogheemraadschap van Rijnland en medewerkers van het Pieter Vermeulen Museum dat.

,,Wij vinden onze school grijs, maar we willen groen”, schrijft een leerling op een papier. ,,Ons idee is een groen dak met biodiversiteit voor de natuur.” Een ander bedenkt ’een vijver zodat er veel vogels en insecten naar ons toe kunnen komen’.

Oplossingen

Directeur Ron Pluimert van het Tender College vertelt dat het onderwerp vergroening leeft bij zijn leerlingen.

,,De kinderen vinden het leuk om oplossingen te bedenken voor allerlei vraagstukken. Of regenwateropvang op het dak mogelijk is bijvoorbeeld. Of ze bedenken een zeef voor in de waterputten, zodat die niet verstopt kan raken bij zware regenval. Zo’n zeef kunnen ze vervolgens bij de lessen techniek zelf gaan maken.”

De aanwezige wethouder Floor Bal vertelt dat de gemeente ’klimaatadaptieve oplossingen’ omarmt. ,,Velsen moet zich ook aanpassen aan het veranderende klimaat en dit project draagt daar een steentje aan bij. We kunnen ook helpen: als de school dat wil kunnen we combinaties gaan maken met het groenonderhoud.”

Het is de bedoeling dat het van Grijs naar Groen-project uiteindelijk bij meerdere scholen in Velsen wordt uitgevoerd. Directeur Jan Walda van de Jan Campertschool in Driehuis kwam al zijn licht opsteken en was enthousiast: ,,Ik heb goede ideeën gehoord die ik ook wel op mijn school wil realiseren. Zo’n regenopvang op het schoolplein bijvoorbeeld. Wellicht kunnen de leerlingen van het Tender College ons daarbij helpen. Dan bieden wij ze een stageplek.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen