Fusiepartners Heerhugowaard en Langedijk ontmantelen potentiële splijtzwam

Fusiepartners Heerhugowaard en Langedijk ontmantelen potentiële splijtzwam
Het plan Henselmans, ’De Groene Trede’
© Illustratie aangeleverd
Heerhugowaard

De colleges van de beoogde fusiepartners Langedijk en Heerhugowaard hebben een potentiële splijtzwam ontmanteld. Langedijk zwijgt over de hoogbouwplannen in het Stationsgebied, Heerhugowaard bekommert zich nadrukkelijk om het Oosterdelgebied en museum Broekerveiling. Er komt een gezamenlijke ontwikkelvisie voor het hele gebied.

De eensgezindheid spatte er gisteren in het stadhuis van Heerhugowaard vanaf bij de wethouders Monique Stam (Heerhugowaard) en Nils Langedijk (Langedijk). Stam sprak, kijkend naar het gebied, van ’een schatkaart vol schatten om tot ontwikkeling te brengen’. Langedijk benadrukte dat de fusiepartners ’naast elkaar en niet tegenover elkaar moeten staan’. Er valt veel te bereiken als het landelijke Langedijk en het stedelijke Heerhugowaard met eerbied voor elkaars identiteit samen optrekken, zo klonk het in koor.

Wethouder Langedijk vertelde dat het maandag tijdens een politiek-bestuurlijke avond laat was geworden maar dat de raad van Langedijk zich kan vinden in deze opstelling van het college. De gemeente zou dinsdag naar de Raad van State in Den Haag stappen vanwege de omstreden hoogbouw. Daar ziet de gemeente vanaf, aldus de wethouder. Opmerkelijk is dat ook de stichting Veldzorg, beheerder van het Oosterdelgebied, afziet van een reis naar Den Haag.

De hoogbouwplannen Henselmans (De Groene Trede) en Komen schoten menig Langedijker in het verkeerde keelgat. In februari besloten de twee colleges daarom om samen aan de slag te gaan. Langedijk: ,,Als je samen optrekt, ga je elkaar beter begrijpen en leer je dat Heerhugowaard deze bouwplannen nodig heeft.’’ Stam wees op de mogelijkheden om in het Stationsgebied te voorzien in het schreeuwend tekort aan woningen.

De colleges hebben niets afgesproken over de bouwhoogte. Het plan Komen is met 20 verdiepingen flink hoger dan het plan Henselmans. Stam: ,,We gaan er alles aan doen om er voor te zorgen dat het gebied een groene uitstraling krijgt. Daarvoor is een landschapsarchitect bij de arm genomen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen