Premium

Huizen bij Verkade in Zaandam is een oude wens: eerste schetsen voor woningen

Huizen bij Verkade in Zaandam is een oude wens: eerste schetsen voor woningen
Een schets van de wijk uit het stedenbouwkundig plan.
Zaandam

Van een eerste paal is voorlopig nog geen sprake, maar de eerste schetsen van de Verkadebuurt in Zaandam zijn er wel.

Woningbouw op het voormalige sportpark van Verkade stond al vanaf de eerste dag in de plannen van Inverdan, maar het is bijna het laatste planonderdeel dat gerealiseerd gaat worden. Dat heeft natuurlijk te maken met de crisis die alle woningbouw tot stilstand bracht. Maar het bedenken van een woonwijk naast een fabriek was niet eenvoudig.

Zaanstad en Verkade hebben heel lang overlegd over wat wel en niet kan. Maar er is nu een stedenbouwkundig plan voor 470 woningen die niet te veel last hebben van geluid en geur van de fabriek. Daarvoor treft Verkade maatregelen, maar worden ook de woningen extra geïsoleerd.

Huizen bij Verkade in Zaandam is een oude wens: eerste schetsen voor woningen
Het Verkadeterrein zoals het er nu bij ligt.

De gemeenteraad beslist donderdag over de exploitatie van het plan. Naar verwachting is er volgend jaar een bestemmingsplan en wordt er in 2021 gebouwd.

In de wijk komen 137 huizen op de grond en 333 appartementen waarvan 141 in de sociale huur. Er komt een grote variatie in woningtypen. In het plan was het enorm passen en meten, waardoor er niet veel privéruimte is maar des te meer openbare ruimte.

Omdat die door alle bewoners benut moet kunnen worden, is daar extra aandacht aan besteed. De openbare ruimte refereert aan het 19-eeuwse industriële verleden van het gebied. Dat zal onder meer te zien zijn aan het gebruik van gebakken klinkers en het water in het gebied.

Huizen bij Verkade in Zaandam is een oude wens: eerste schetsen voor woningen
Een impressie van een van de straten in de wijk.

Fietstunnel

Er komt een nieuwe oost-westverbinding voor langzaam verkeer. De brug kent naast de rijbanen voor vracht- en bezoekersverkeer een fiets- en voetpad. Daarbij wordt de fietstunnel met een nieuw fietspad rechtstreeks aangesloten op het Dik Trompad langs het Zaanlands Lyceum. Nu maken fietsers nog een grote slinger om in de tunnel te komen.

Tegelijk met de wijk wordt een nieuwe ingang voor Verkade gemaakt waardoor vrachtverkeer in de Westzijde niet meer nodig zal zijn.

Wie graag een bootje vlakbij zijn huis heeft kan bij Verkade goed terecht. Er is veel water en er komen aanlegsteigers. Ingewikkelder is het parkeren van de auto. Voor de 470 huizen komen 423 parkeerplaatsen.

Daarbij wil de gemeente voorkomen dat bewoners van de Verkadebuurt met hun auto aangrenzende wijken tot last zijn en tegelijk is het ook de bedoeling dat anderen niet hun auto in de wijk neerzetten.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen