Premium

’Galopperen is tegen de regels’: Amerikaanse Valerie reist naar Noord-Holland voor droomrit en belandt in het ziekenhuis

’Galopperen is tegen de regels’: Amerikaanse Valerie reist naar Noord-Holland voor droomrit en belandt in het ziekenhuis
Valerie kwam in het ziekenhuis terecht nadat ze tijdens een strandrit van haar paard viel.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Huisduinen

Rondstuivend zand, wapperende manen en het geluid van honderden hoeven die neerkomen op het strand van Callantsoog. De Friese Strandrit is een ’beautiful ride’, vindt de Amerikaanse Valerie Bseibess (54).

Speciaal voor deze rit vloog ze naar de Kop van Noord-Holland om op een Fries in een grote groep van Callantsoog naar Huisduinen te rijden. „Ik had al eerder meegedaan, in 2016. Toen deed ik mee in herinnering van mijn moeder die was overleden”, vertelt ze vanuit haar ziekenhuisbed in Alkmaar.

Afgelopen zaterdag deed ze weer mee, maar dit keer ging het mis. Valerie kwam lelijk ter val op het strand bij Huisduinen. Het resultaat? Zeven gebroken ribben, een geperforeerde long, een hersenschudding en een inwendige bloeding bij haar bil, die inmiddels bont en blauw is.

Reddende engel

„Van de val zelf herinner ik me bits and pieces”, vertelt de amazone. „Ik weet nog dat ik een man heb aangesproken op zijn rijgedrag en dat ik Linda van de organisatie zag toen ik weer bij bewustzijn was. Geloof jij in God? Ik wel. Maar noem het God, noem het faith, noem het wat je wil: ik had een reddende engel. Hij zat bij de reddingsbrigade”, vertelt ze. „Sorry, nu word ik even emotioneel. Want het toeval wil dat hij hier in het ziekenhuis in Alkmaar werkt. En hij kwam me ook opzoeken. Welke jongen van negentien doet nu zoiets?” Haar man Gjalt van der Woude (71) vult haar aan. „Veel mensen hebben geholpen. Hij is een van de personen die ze zich goed kan herinneren: hij zat in de auto die haar van het strand haalde en heeft haar in de ambulance geholpen.”

Kuddedieren

Gjalt reed zelf ook mee met de rit, maar zag het ongeluk niet gebeuren. „Ik reed achteraan in de stoet, dat vind ik fijner. Op een gegeven moment zag ik iemand op de grond liggen en ik herkende de cap. Dan ga je wel kapot hoor. Het is een flinke smak geweest, en dat door een ander.” Een ander? „Er waren verschillende mensen die hun paard lieten galopperen”, vertelt Valerie. In het bijzonder een man. „Dat kan niet in een groep en is ook tegen de regels. Ik vertelde hem dat hij daarmee moest stoppen.”

Gjalt: „Het paard zat achter haar en ging ervandoor. Het zijn ruiters die de regels aan hun laars lappen. Paarden zijn kuddedieren, daar moet je rekening mee houden. Het paard van mijn dochter werd hierdoor ook geactiveerd. Zij kon ’m gelukkig weer rustig krijgen. Stel je voor er waren meer mensen gevallen, dan was de situatie niet meer te overzien.”

’Galopperen is tegen de regels’: Amerikaanse Valerie reist naar Noord-Holland voor droomrit en belandt in het ziekenhuis
Valerie zat als 3-jarige al op een paard.
© Privé-foto

En het is niet dat Valerie niet kan paardrijden: ze doet het al sinds ze drie is. Ze was een grand prix jumper en zat in de selectie voor de Olympische Spelen. En nu ze zorgt voor zowel haar eigen Friese black pearl Tommy in Marietta (Georgia) als twee Friezen bij man Gjalt in Friesland. „De paarden voor deze rit mochten we lenen van een vriend, aan die lieve beesten lag het niet. En ook echt niet aan de organisatie”, vertelt Gjalt. Valerie: „Ze zijn heel lief voor me en hebben bloemen langs gebracht.”

Excuses

Gjalt: „Ik heb het verhaal over de val bewust op sociale media gedeeld, om mensen te waarschuwen voor wat er kan gebeuren.” Hij hoopt dat de ruiter die zich aangesproken voelt zijn excuses aanbiedt. „Tot nu toe heb ik heb nog geen sorry gelezen, dat zou ik wel accepteren. Maar als ik er nu zelf achterkom wie het gedaan heeft, dan klaag ik hem aan.”

Het plan was dat Valerie donderdag weer naar huis toe zou vliegen, maar dat zit er voorlopig niet in. „Door mijn long kan ik niet weg, en dat gaat een paar weken duren. Daarom heb ik nu wel een probleem, want ik kan niet werken.” Gjalt: „En ze moet ook een deel van de ziekenhuiskosten betalen, dat is in Amerika anders geregeld. Een vriendin van Valerie heeft daarom een doneeractie opgezet.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen