Premium

Intelligente val: Ratten in Haarlems riool met pennen doorboord en op slag gedood

Intelligente val: Ratten in Haarlems riool met pennen doorboord en op slag gedood
Een rat, op traditionele wijze gevangen.
© Archieffoto
Haarlem

Om de groeiende rattenoverlast tegen te gaan, wordt in Haarlem een nieuwe bestrijdingsmethode geïntroduceerd: de smart rioleringsval.

De vallen, een soort sensoren met kunststof pennen, zijn succesvol in andere gemeenten. Als een rat zich in het riool voortbeweegt en door de sensor wordt gespot, worden automatisch met grote snelheid kunststof pennen afgeschoten. De rat wordt in een klap doorboord, is op slag dood en kan door het riool worden afgevoerd. Bij de rioolzuivering wordt de rat weer gescheiden van de kunststof pennen.

In een wijk in Haarlem wordt de val bij wijze van proef gedurende een jaar ingevoerd. De vallen worden via de putdeksels in het riool geplaatst. De gemeente wil de naam van de wijk niet noemen, ’om geen paniek in de wijk te veroorzaken’.

Uit de cijfers blijkt dat de rattenoverlast in Haarlem is toegenomen. In 2019 nam het aantal meldingen van deze knaagdieren toe met 25 procent. Dit jaar waren er al zeshonderd meldingen.

Ratten zijn al jaren een structureel probleem in een bepaald deel van Haarlem. Er worden ook gratis klemmen uitgedeeld om het ongedierte te bestrijden.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen