Premium

Trouwen Purmerend voortaan ook zondag

Trouwen Purmerend voortaan ook zondag
Purmerend

Wie in Purmerend in het huwelijksbootje wil stappen, kan dat met ingang van volgend jaar ook op zondag doen. Het college stelt dat voor in de belastingmaatregelen voor volgend jaar. Want er hangt wel een prijskaartje aan.

Momenteel kan er in Purmerend op doordeweekse dagen getrouwd worden, en op zaterdag. Maar is er een toenemende vraag van trouwlustigen om elkaar ook op zondag het jawoord te kunnen geven. Wat het college betreft wordt dat mogelijk.

Zowel het voormalige stadhuis op de Kaasmarkt als een door de gemeente erkende trouwlocatie als Villa Clementine en het Burggolfhotel kunnen daarvoor gebruikt worden. Wie op zondag wil trouwen, is wel duurder uit.

Het college stelt een tarief voor van 934 euro. Dat is bijna twee keer zo duur als een doordeweeks trouwtje van drie kwartier in het stadhuis aan de Purmersteenweg. Wie voor een korte ceremonie kiest is voor minder dan 200 euro getrouwd, en op dinsdagmorgen kan er in het stadhuis aan de Purmersteenweg ook gratis worden getrouwd.

Lokale heffingen

Over de gehele linie geldt dat de lokale belastingen in Purmerend met ruim twee procent stijgen. Een uitzondering is er voor de onroerendezaakbelasting. Purmerend is evenals andere gemeenten geconfronteerd met een ’strafkorting’ van het Rijk omdat de waardestijging van woningen de afgelopen jaren niet is meegenomen bij het bepalen van de ozb-tarieven.

Het college stelt voor om de strafkorting van zeven ton in 2018 voor eigen rekening te nemen. Maar de 500.000 euro die het Rijk dit jaar in mindering brengt op de het geld dat Purmerend krijgt, wordt wel verrekend in de ozb-tarieven voor 2020.

Het tarief van de afvalstoffenheffing gaat volgend jaar met ruim vier euro omhoog naar 328,08 euro. Dat is het gevolg van toegenomen verwerkingskosten. De rioolbelasting stijgt eveneens: naar 118,80 euro voor eigenaren en naar 69,60 euro voor gebruikers.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen