Premium

’Prachtige piemel’ geweigerd bij Kunt10daagse-expo. ’Je loopt zo tegen een bewegend object aan’

Bergen aan Zee

Het is een prachtig kunstwerk, daar is iedereen het wel over eens. Maar om nu een lichtgevende piemel, die ook nog eens op en neer beweegt, in een statig Bergens onderkomen als Hotel Meijer te exposeren, dat gaat kennelijk iets te ver. Het werk van Alexander ten Bruggencate werd geweigerd door Artists aan Zee, onderdeel van de Kunst10daagse.

Ook al is het thema van de Kunst10daagse ’Lust’, en ook al hangen er in Bergen aan Zee naakten van diverse kunstenaars, de 40 centimeter lange piemel van Ten Bruggencate past daar niet tussen. Vindt Gonny van Oudenallen, woordvoerster van Artists aan Zee.

Gerenommeerd

,,Het is een prachtobject van een gerenommeerd ontwerper en kunstenaar. Het zou in een gewone galerie of museum zeker zijn werk doen’’, zegt ze. ,,Ook in Kranenburgh zou het prima passen. Maar een zwengelende penis past echt niet in een geweldige ruimte als Hotel Meijer. Je loopt in een statige, grote conferentiezaal zo tegen een bewegend object aan dat een penis blijkt te zijn.’’

- Maar het thema van de Bergense Kunst10daagse 2019 was toch ’Lust’?

,,Jawel. Het is ook de bedoeling emoties op te wekken. Nou, dat is nu al gelukt. Het riep direct emoties op bij ons. Maar wel van de verkeerde soort. Het was gewoon too much’’, zegt Gonny van Oudenallen.

De schepper reageerde teleurgesteld op het besluit. Ten Bruggencate kwam zijn creaties dinsdagmiddag langs brengen in Bergen aan Zee. ’O ja’, sprak hij tegen Artists aan Zee, ’ik heb hier nog iets.’ En voordat er kon worden gereageerd was de ontwerper al weer weg, volgens Gonny van Oudenallen. Die in verbijstering achterbleef met het kunstwerk: een lichtobject in de vorm van een piemel met latex die via een katrolsysteem hoger en lager kan worden gehangen. Ze waren even sprakeloos.

Kunstkijkers in Bergen aan Zee zullen het nu tijdens de tiendaagse moeten doen met ’braaf’ erotisch werk van Aat Veldhoen, Guillaume Lo-a-Njoe, Jurjen Fontein en Dorrit Klomp.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen