Premium

Transportbedrijf Schavemaker uit Beverwijk moet fikse arboboete betalen

Transportbedrijf Schavemaker uit Beverwijk moet fikse arboboete betalen
Beverwijk

Rico Schavemaker van het gelijknamige Beverwijkse transportbedrijf moet van de Raad van State toch een rijtijdenboete van 41.000 euro betalen, zo blijkt gisteren uit een definitieve uitspraak.

Aanvankelijk stelde de ILT (Inspectie Leefmilieu en Transport) maar liefst 253 overtredingen van de Arbeidstijdenwet vast. Uiteindelijk bleven daar er nog tien van over, wat alsnog resulteerde in een boete van maar liefs 10 x 4.100; 41.000 euro.

Directeur Schavemaker meent dat de vele overtredingen bij de eerste inspectie te maken hadden met een software-probleem. Het registratiesysteem werkte op het bedrijf wel, maar de gegevens werden niet doorgegeven naar het systeem waar de ILT mee werkt.

Dat is later ook erkend. Bleef over een probleem met twee vrachtwagens waarvan de tijdregistratie niet goed werkte. Die werkte 10 dagen achtereen niet goed.

Namens de ILT legde de minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) alsnog een boete van 41.000 euro op. Volgens de Raad van State terecht. Want uit de ILT-rapporten blijkt dat er met de vrachtwagens gereden is zonder dat dat op de tachograaf is geregistreerd.

Risico

Verder ontbreken er verplichte digitale bestanden van de vrachtwagens. Dat het bedrijf met een software probleem kampte komt volgens de Raad voor eigen rekening en risico.

Kortom, het transportbedrijf had meer zijn best moeten doen om de administratie op orde te krijgen. Verder ziet het hoogste bestuursrechtscollege geen verzachtende omstandigheden waarbij een vermindering van het boetebedrag noodzakelijk is.

De Raad vindt een boete van 41.000 euro in dit geval niet te hoog.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen