Premium

Veelbelovende immuuntherapie bij ’zware gevallen van blaaskanker’

Veelbelovende immuuntherapie bij ’zware gevallen van blaaskanker’

Er is nieuwe hoop voor de ’zware gevallen van blaaskanker’, zegt uroloog Bas van Rhijn van het Antoni van Leeuwenhoek. ,,Immuuntherapie is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van blaaskanker.”

De behandeling is in studieverband toegepast op 24 patiënten met spierinvasieve blaaskanker, dat is kanker die in de spierlaag groeit. Vanwege (grote kans op) uitzaaiingen zijn patiënten in de aanloop naar een blaasoperatie voorbehandeld met immuun- (0f immuno)therapie. ,,Dat geeft spectaculaire resultaten. Het is nu nog experimenteel, maar het is heel veelbelovend. Het geeft nieuwe kansen aan mensen met uitzaaiingen en grote blaastumoren.”

Gebruikelijk krijgt deze groep chemotherapie. Uroloog Kees Hendricksen: ,,Voordeel van chemotherapie is dat de meeste mensen erop reageren, maar vaak relatief kort. Je hebt weinig mensen die je helemaal geneest door ze vooraf met chemotherapie te behandelen. Maar bij immunotherapie zie je zelfs wel eens dat de blaaskanker volledig verdwijnt bij mensen die geen kans meer hadden.”

Hoe het simpel uitgelegd werkt? Bas van Rhijn: ,,Een tumor maakt zichzelf onzichtbaar voor ons afweersysteem. De immuuntherapie maakt de tumor weer zichtbaar en dan gaat het afweersysteem aan de gang met het opruimen van de tumor. Dat lukt niet bij iedereen”, benadrukt hij. Volgens de urologen wordt een combinatiebehandeling van immuuntherapie met chemotherapie in de toekomst wellicht mogelijk.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.