Premium

Zestig jaar samen met een echte dierenliefhebber: ’Ik wil trouwen, maar we nemen wel een hond’

Zestig jaar samen met een echte dierenliefhebber: ’Ik wil trouwen, maar we nemen wel een hond’
Wil en Fred Brouwer uit Oostwoud zijn zestig jaar getrouwd.
© Foto HMC
Oostwoud

Voor Fred Brouwer was het al snel duidelijk. Met Wil Blasweiler had hij een groot dierenliefhebber aan de haak geslagen. ,,Ik zei tegen hem: ’Ja, wil met je trouwen’”, vertelt zij zestig jaar nadat ze elkaar het ja-woord gaven. ,,’Maar we nemen wel een hond’.”

In welk dorp het nou precies was weet ze niet meer. Maar nadat Wil Blasweiler de één jaar oudere Fred Brouwer voor het eerst tegen het lijf was gelopen in het ziekenhuis (’Ik werkte daar destijds en hij had iets aan zijn nieren’), sloeg de vonk over tijdens een van de kermissen in de regio. ,,Daar hebben we voor het eerst een afspraakje gemaakt”, herinnert ze zich. ,,We zullen wel naar de bioscoop gegaan zijn.”

Verschillende uitstapjes volgden. En na een kleine twee jaar verkering trouwden de uit Oostwoud afkomstige Fred en de in Hoorn geboren en getogen Wil op 16 oktober 1959. ,,Een woning hadden we niet”, vertelt de nu 80-jarige Wil. ,,Dat is tegenwoordig een ramp, maar toen precies hetzelfde. Kennissen bij ons uit de straat hadden een kamer over. Daar hebben we een paar maanden gezeten.”

Kattenhotel

Na vier jaar Midwoud, waar ze een leegstaand huisje mochten opknappen, loste het jonge echtpaar de ouders van Fred af in hun woning aan de Oostwouder Dorpsstraat. Hij zette daar het kassenbouwbedrijf van de familie voort, zij bleef thuis voor de drie kinderen die ze samen kregen. Jaren later verrees in het pand van de voormalige Stoomzuivelfabriek een kattenhotel.

Fred, die twintig jaar voorzitter was van de stichting Sport en Cultuur Midwoud-Oostwoud, nam de hobby van zijn echtgenote voor lief. Hoewel hun allereerste viervoeter de boel nog wel eens op stelten zette. ,,Die sloopte alles”, vertelt Wil. ,,Het heeft toen wel eens gerookt hoor. Dan riep Fred: ’Die hond eruit of ik eruit’. Had ik toen hij thuiskwam mijn koffer klaargezet.” De twee kijken elkaar glimlachend aan. ,,Maar zover is het nooit gekomen hoor.”

Wil, die een koninklijke onderscheiding gekregen heeft voor haar inzet voor de regionale afdeling van de Dierenbescherming, heeft het aantal ’logees’ in het kattenhotel inmiddels flink teruggeschroefd. Maar haar liefde voor dieren zal altijd blijven bestaan. Net als haar liefde voor Fred, met wie ze gisteren dus zestig jaar getrouwd was.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen