Premium

Bezuinigingen bedreigen VVV Texel

Bezuinigingen bedreigen VVV Texel
De meierblis in De Cocksdorp was dit jaar minder groot omdat onverlaten hem voortijdig hadden aangestoken.
© Archieffoto René Pop
Den Burg

Om de begroting van volgend jaar sluitend te krijgen stelt het Texelse college een aantal bezuinigingen voor.

Een daarvan is het verlagen van de gemeentelijke bijdrage aan VVV Texel. Deze gelijkstellen aan de huidige bijdrage van ondernemersorganisatie TOP en veerdienst TESO zou de gemeente jaarlijks ongeveer de helft besparen: 122.000 euro.

VVV-directeur Frank Spooren noemt het collegevoorstel ’zorgelijk’. ,,Ook omdat de kans bestaat dat de bijdrage van TOP daardoor ook wordt gehalveerd, aangezien de bijdragen van de partners contractueel aan elkaar gekoppeld zijn. Dat zou betekenen dat VVV Texel een fors deel van de bijdrage van de drie partners misloopt. Dan ontmantel je de organisatie. In de wetenschap dat het toerisme hoogtij viert, kan de gemeente hier op heel korte termijn bezuinigen om de begroting sluitend te krijgen. Maar op de langere termijn wordt het een probleem voor het eiland als je deze heel bijzondere organisatie en samenwerkingsstructuur gaat ontmantelen. Je moet goed nadenken of je dat als eiland wel wilt. We hebben te maken met een dynamische markt; het is juist onze kracht dat we daar als collectief opereren om de doelgroep te bereiken die je graag naar het eiland wilt halen.’’

Hij relativeert: ,,We zijn niet meteen in paniek, want het voorstel moet eerst nog langs de raad. We denken wel na over de diverse scenario’s en hoe we daar mee om moeten gaan.’’

Desgevraagd verklaart de wethouder dat er rekening mee is gehouden dat economie op dit moment een lagere prioriteit heeft dan zorg en onderwijs. Ook stelt zij dat de huidige digitale communicatie minder duur is dan de communicatievormen die bekostigd moesten worden toen de bijdrage voor de VVV werd vastgesteld.

’Zelf meierblis opruimen’

Het college denkt ook te kunnen bezuinigen op de opruimkosten van de dorpsmeierblissen. Hierop zou jaarlijks 35.000 euro bespaard kunnen worden door bijvoorbeeld de dorpscommissies te vragen een grotere rol te spelen, zoals nu ook al in Oudeschild gebeurt, en voor het opruimen vrijwilligers te werven.

Anders dan de gemeenteraad eerder besloot, wil het college de parkeerinkomsten niet verhogen en bovendien de verhoging van de toeristenbelasting beperken tot 0,20 euro per overnachting, waarbij tegelijkertijd het maximum van zeven nachten wordt geschrapt. Het nieuwe tarief voor 2020 zou dan 2,05 euro per nacht worden.

Het college stelt voor de meeste andere belastingen en leges trendmatig te verhogen met 1,4 procent. De rioolrechten zouden om de kosten te dekken zes euro moeten stijgen naar 280,09. Om dezelfde reden zou de afvalstoffenheffing voor eenpersoonshuishoudens veertien euro omhoog moeten naar 189,51 euro en voor meerpersoonshuishoudens met 23 euro naar 305,36 euro.

Het sportinvesteringsfonds kan volgens het college worden opgeheven, omdat er bijna geen aanvragen voor binnenkomen. Dit zou 50.000 euro per jaar schelen

Versobering van het gemeentelijk ICT-plan en het verlagen van de middelen voor ’economie algemeen’ en de taakstelling sport en cultuur zouden nog eens 160.000 euro opleveren.

Ook wordt voorgesteld de aanpassing van de Trompstraat en ’t Buurtje, en het parkeerterrein Vogelenzang een jaar op te schuiven naar 2021, en het energieneutraal maken van de gemeentelijke organisatie pas in 2022 uit te voeren.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen