Premium

Ook statushouders in Purmerend mogen gewoon op vakantie

Purmerend

Statushouders met een bijstandsuitkering van de gemeente Purmerend mogen gewoon op vakantie. Het college laat dat weten in een reactie op vragen van de PVV.

Fractievoorzitter Nicole Moinat klom in de pen omdat ze het ’op zijn zachtst gezegd zeer opmerkelijk’ vindt dat statushouders met een uitkering kunnen afreizen naar het buitenland, of zelfs naar het land van herkomst, om vakantie te vieren. Ze suggereerde dat daarmee misbruik wordt gemaakt van de sociale voorzieningen.

Het college is het daar niet mee eens, blijkt uit de antwoorden. ,,Statushouders met een bijstandsuitkering moeten voldoen aan de Participatiewet. In deze wet is opgenomen dat uitkeringsgerechtigden met behoud van uitkering maximaal vier weken buiten Nederland mogen verblijven.’’

Hoeveel Purmerendse statushouders met een uitkering daarvan gebruik hebben gemaakt, en wat hun bestemming was, houdt de gemeente niet bij. ,,Omdat wij geen onderscheid maken tussen statushouders en niet-statushouders. Uitkeringsgerechtigden hoeven geen verantwoording aan de gemeente af te leggen waar ze verblijven in het buitenland.’’

Het college heeft ook geen zin om alsnog met zo’n boekhouding te beginnen, zoals Moinat wil. Wel kunnen burgemeester en wethouders haar geruststellen: de gemeente draagt niet bij in de kosten van verblijf in het buitenland van statushouders, en niet-verblijfsgerechtigde asielzoekers.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen