Bijenkasten Andijker Henk Stam moeten na klachten van buren alsnog weg

Bijenkasten Andijker Henk Stam moeten na klachten van buren alsnog weg
De bijenkasten in Andijk moeten weg na klachten uit de buurt.
© Foto ANP
Andijk

De Bijenboet moet de bijenkasten die op een volkstuincomplex aan de Molenweg, weg halen. De gemeente Medemblik vindt dat er met 50 kasten geen sprake meer is van een hobby, maar van een bedrijf.

Dat betekent een forse streep door de rekening van Henk Stam, de liefhebber die aan de Molenweg ook de Bijenboet (honing te koop) beheert. Omwonenden van de huizen die later in de buurt zijn gebouwd, klagen vanwege de overlast van bijen.

De soms verwaarloosde volkstuintjes naast de Molenweg leken in eerste instantie nog een prima buffer tussen de woonhuizen en de bijenvolken. Daarom zag de gemeente eerder dit jaar geen reden bijenhouder Stam aan te spreken. De bijenvolken huizen op de volkstuinen, die van de gemeente worden gehuurd.

Na behandeling van bezwaarschriften is nu duidelijk geworden dat de gemeente niet langer kan uitgaan van een bijenhouderij als hobby. Met meer dan 50 kasten heeft de bijenhouderij in de ogen van de gemeente nu een bedrijfsmatige omvang gekregen. Daaruit vloeit voort dat de overlast die de buurt heeft, ook reëel is.

Anders gezegd: Stam zal een andere plek moeten zoeken voor zijn bijenkasten, waarbij het woon- en leefklimaat van de omgeving niet wordt aangetast. Zoals de zaken nu zijn ingericht langs de Molenweg, voldoet dit niet meer een het bestemmingsplan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen