Premium

Schone lucht, niet te koud, niet te warm in scholen: dat is wat Velsen de komende 16 jaar wil realiseren

Schone lucht, niet te koud, niet te warm in scholen: dat is wat Velsen de komende 16 jaar wil realiseren
Tussen de scholen in Velsen zijn grote verschillen als het gaat om de kwaliteit van het binnenklimaat.
© archieffoto
Velsen

Alle leerlingen van Velsense scholen moeten hun les kunnen volgen in een lokaal met schone lucht en een goede temperatuur.

Daarover waren de verschillende politieke partijen het donderdagavond al snel eens tijdens de sessie over de onderwijshuisvesting voor de komende zestien tot twintig jaar. In de komende jaren wordt een plan geschreven waarin staat hoe Velsen de komende jaren om wil gaan met de schoolgebouwen.

De afgelopen jaren richtte Velsen zich vooral op de vraag: zijn er voldoende vierkante meters beschikbaar. Het nieuwe plan richt zich op de duurzaamheid van de panden.

Hoe kan er energie bespaard worden, kan er circulair gebouwd en beheerd worden en hoe gezond is het binnenklimaat.

En vooral aan dat laatste is behoefte, laten de raadsleden duidelijk merken. Marianne Vos (Velsen Lokaal): ,,Het schort hier nog wel eens aan de buitenlucht, dus de lucht in een school moet boven aan de lijst.’’

Andere partijen sluiten hier direct bij aan. Zo zijn er veel oude scholen, waar niet met luchtverversingssystemen wordt gewerkt en zijn er scholen waar het in de winter erg koud is en waar de temperatuur in de zomer dusdanig oploopt dat dit het leerproces in de weg kan zitten.

Laura Ouderkerken (VVD): ,,Mijn kinderen gaan naar een school waar in de zomer geen ventilatoren zijn, het is 2019.’’

Mireille Koedijker (PS, voorheen SP) stelt dat de luchtkwaliteit slecht is en vraagt zich af of er onderzoek is gedaan naar de CO2-gehaltes in scholen, de temperaturen en de luchtvochtigheidsgehaltes. Ook GroenLinks ziet wel wat in een dergelijk onderzoek.

In het nieuwe plan moet de gemeente ook kaders opstellen voor een ander dilemma. Wanneer kies je voor nieuwbouw en wanneer voor (grootscheepse) renovatie? Nu nog liggen de kosten voor nieuwbouw bij de gemeente en die voor renovatie bij de scholen, scholen vragen daarom sneller om nieuwbouw. En als er nieuw gebouwd wordt, moeten er dan meer buurtfuncties samengevoegd worden?

Die laatste discussie is verstrengeld met die van het maatschappelijk vastgoed die momenteel ook gevoerd wordt. De komende maanden spreekt de raad hier, al dan niet in sessies, over verder.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen