Boeren uit Nederhorst en Weesp proberen op actiedag ludiek te blijven: Met rellen kweek je geen sympathie [video]

Den Haag

Op honderd meter van de Haagse Hofvijver strandde woensdagmorgen tegen kwart voor vijf de ludiek bedoelde actie van zes boeren uit Nederhorst den Berg en Weesp.

Wel vaker gaat de vriendengroep erop uit, met de trekker in een boot, zoals ook eens bij een bloemencorso. Maar dit keer wilden de zes agrariërs die elkaar al jaren kennen landelijk een statement maken. Plan was de ’boot’ ’s morgens heel vroeg in de Hofvijver te krijgen. Mooie stunt, dachten ze samen.

Lees ook: Boeren uit Nederhorst den Berg met ’varende’ tractor tegengehouden [video]

Maar de opgetrommelde politie en defensie waren ze vroeg op de morgen aan het begin van deze actiedag net iets te snel af. Bij de Hofvijver in het centrum van Den Haag stuitten ze op de valreep op een ’batterij legervoertuigen’, vertelt Edward Voshaart uit Nederhorst, een van de zes. ,,De sfeer was overigens prima hoor. De mensen daar hadden wel begrip voor wat we wilden. Al zeiden ze wel dat als we net iets eerder waren geweest, ze ons toch ook uit het water hadden gehaald.”

De trekkerboot.
© foto Edward Voshaart

Vervolgens ging de groep met de boot, volgens Voshaart in opperbeste stemming, door de stad heen. ,,Nu staan we op een prominente plek op de Koekamp”, aldus de boer rond het middaguur, vlak voor er toespraken volgen.

,,We staan mooi pal naast het podium, waar we dankzij de politie naartoe konden.”

Hij vertelt dat hij inmiddels ook al benaderd is door Hart van Nederland van SBS en dat een verslaggeefster van TV Noord-Holland erbij is.

De sfeer is wat Voshaart - die zijn boerderij in Nederhorst in de Horstermeerpolder heeft - de hele dag best wel goed, zo vertelt hij, terwijl hij naar eigen zeggen uitkijkt op zo’n tienduizend man op het grote veld voor zich. Dat een paar kilometer verderop wat spanning is en het hier en daar even grimmig schijnt te worden, ze merken er daar niets van. ,,Alles dat nu binnenkomt gaat naar het Malieveld, omdat het hier vol is.”

Voshaart verhaalt over agenten die met het zestal en hun ’boot’ op de foto willen, voorbijgangers die een praatje willen maken. ,,Ik hoop dat het zo blijft. Want met rellen kweek je geen sympathie.”

Vrouw Angelique blijft intussen op boerderij De Horst om te zorgen voor het vee en op woensdagmiddag een kind met de auto op te halen, zo laat ze desgevraagd weten. ,,Hier gaat het allemaal gewoon door, maar een zo’n dag red ik het wel”, vertelt ze.

De andere vijf boeren zijn Andre en Edward Galesloot, Ronald Wenneker, Tom van der Wurf en Pieter-Willem Lam. Vandaag is een dag die de zes in elk geval niet snel zullen vergeten, zo klinkt het. ,,We hebben vandaag toch wel ons punt gemaakt”, aldus Voshaart, die ook contacten heeft met boeren uit Eemland. Zo liep hij stage bij boer Pieter Kuijer in Soest, die op zijn beurt in 1985 ooit bij pa Voshaart meeliep, vertelt de Horstermeerder.

Aan het eind van de dag stuurt hij nadrukkelijk nog even een foto dat boeren met elkaar de door henzelf gemaakte rommel aan het opruimen zijn. ’Mag misschien ook wel in de media’, vindt hij.

Lees ook: Eemlandse boeren met volle maag de weg op dankzij gemeente Eemnes

Meer nieuws uit Gooi