Premium

Het leek einde verhaal voor Vincent van Diemen: ’Immunotherapie was voor mij een lot uit loterij’

Het leek einde verhaal voor Vincent van Diemen: ’Immunotherapie was voor mij een lot uit loterij’
Vincent van Diemen pakte ’laatste strohalm’.

Het is december 2016 als Vincent van Diemen (63) denkt dat hij blaasontsteking heeft. ,,Plassen was af en toe pijnlijk.” De huisarts vertrouwt het niet en stuurt hem door naar de uroloog.

Hij heeft blaaskanker. ,,De tumor bleek doorgegroeid in de wand.” Zijn blaas moet eruit. ,,De prostaat ook. Tja, wat doet dat met je potentie?” In het Antoni van Leeuwenhoek komt hij in aanmerking voor een ’zenuwsparende’ operatie, ,,waardoor je nog een erectie kunt krijgen”. Voor de ingreep krijgt hij chemotherapie. ,,Daar was ik aardig ziek van.” Na de derde kuur legt hij zijn werk bij een transportbedrijf tijdelijk neer. ,,In augustus ben ik geopereerd. Ze halen je blaas weg, lymfeklieren en prostaat en leggen een stoma aan. Een zware operatie.”

Dat hij met een stoma door het leven moet is voor hem geen punt. ,,Mijn vrouw en ik zijn altijd positief: we gaan ervoor”, zegt Van Diemen. Zijn zus haalt hem op uit het ziekenhuis. ,,’Je moet veel water drinken’, zei de dokter, dat doe ik dan. Maar we kwamen in de file. Het is de enige keer dat ik lekkage heb gehad. We hebben er om gelachen.”

Tumor van formaat sinaasappel

Na een maand voelt hij zich al de oude. Voorzichtig gaat hij weer naar de sportschool. ,,Ik voelde me genezen. We gingen weer door met ons leven.” Maar in mei 2015 krijgt hij klachten. ,,Ik voelde me vermoeid.” Op vakantie gaat het steeds slechter. ,,Thuis ben ik naar de huisarts gegaan, maar ik was er van overtuigd dat ik geen kanker had. Dat was een soort blinde vlek.” Het is foute boel. Hij gaat terug naar het AVL. ,,Een uitzaaiing in de lymfeklier. Een tumor in mijn lies van het formaat sinaasappel.”

Van Diemen komt in aanmerking voor een proef met immunotherapie, mits hij aan de eisen voldoet. ,,Mijn leverfunctie bleek niet goed, toen kon ik niet meedoen.” Hij krijgt chemotherapie. ,,Op de scan leek het de goede kant op te gaan.”

Laatste strohalm

Maar eind december is er slecht nieuws. ,,De tumor was weer gegroeid. Het was eigenlijk einde verhaal.” Intussen blijkt zijn leverfunctie verbeterd en komt hij wel in aanmerking voor immunotherapie. ,,Ik mocht meedoen aan de loting voor de studie. De ene helft kreeg chemo, de andere helft immunotherapie. Akelig spannend.” Hij wordt ingeloot voor immunotherapie. ,,Dan heb je echt de loterij gewonnen. Het was mijn laatste strohalm.”

De behandeling start, maar Van Diemen wordt heel ziek. ,,Ik had een bloedvergiftiging. Lag op apegapen. Het was het enige moment waarop ik dacht ’dit gaat mis’.” Hij knapt goed op. ,,Achteraf werd die tumor zó snel opgeruimd, dat ik waarschijnlijk ziek was van de afvalstoffen.” Langzaam - hij krijgt last van darmontsteking - maar zeker, verdwijnt de tumor. ,,Op de scan was niets meer te zien. Echt geweldig.”

Van Diemen - in 2000 gestopt met roken - krijgt ook longkanker. ,,Daarvoor ben ik geopereerd en van genezen. Ik voel me hartstikke goed.” Niets dan lof over het AVL. ,,Zulke kundige, lieve mensen. Voelde me er zo op mijn gemak. Ik heb grenzeloos vertrouwen in de doktoren. Klink gek hè, maar ik heb er een gouden tijd gehad.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.