Premium

Met ’blind oversteken’ kweekt de Oogvereniging Noord-Holland begrip voor slechtziende voetgangers in Alkmaar [video]

1/2
Alkmaar

Hoe maak je aan een ziende duidelijk hoe een slechtziende voetganger het verkeer ervaart. Dat was dinsdag het doel van de actie ’Blind oversteken’ van de Oogvereniging Noord-Holland.

Daarvoor was in Alkmaar het zebrapad van de drukke Geestersingel ter hoogte van de Kneppelbrug uitgekozen. Onder meer leerlingen van het Stedelijk Dalton en het Horizon College gingen op de ’Dag van de Witte Stok’ geblindeerd naar de overkant, begeleid door vrijwilligers van de vereniging.

Waar het vooral om gaat: goed luisteren als je aan de rand van het trottoir staat. Hoor je geen aanstormend autoverkeer of piepende remmen dan goed de stok met de rode bandjes op schouderhoogte omhoog en gaan. Het was voor het eerst dat de actie in Alkmaar werd gehouden.

Volgens Sandra van Leeuwen van de Oogvereniging is het van groot belang om meer begrip te kweken voor slechtzienden in het verkeer. ,,Vooral in deze tijd. Fietsen maar ook elektrische auto’s hoor je bijna niet. Dat is voor ons een extra handicap. Het zou al helpen als fietsers even tegen je zeggen: ’Ik stop’.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen