Strafschoppenreeks volgens ABBA vindt zijn Waterloo in KNVB-bekertoernooi; het was te ingewikkeld

Strafschoppenreeks volgens ABBA vindt zijn Waterloo in KNVB-bekertoernooi; het was te ingewikkeld
Alkmaar

Dit seizoen worden de bekerwedstrijden die in een gelijkspel zijn geëindigd weer gewoon beslist door een strafschoppenserie in de vertrouwde ABAB-volgorde. De test met de ABBA-volgorde is mislukt; het was te ingewikkeld.

Bij het ABBA-systeem worden de penalty’s niet meer om en om genomen. Eerst neemt team A een strafschop, dan volgen twee strafschoppen van team B, dan weer twee van team A, enzovoort.

Hoewel wetenschappelijk is aangetoond dat ABBA een eerlijker uitkomst heeft, is het na een proef van een seizoen toch afgeschoten. Bij ABAB heeft de ploeg die mag beginnen een psychologisch voordeel; helemaal als alle strafschoppen erin gaan.

Bij verschillende bekerwedstrijden werd niet de goede volgorde gehanteerd, waardoor de penaltyserie over moest. Zoals bijvoorbeeld bij het duel tussen De Kennemers en De Zouaven in de districtsbeker van West 1. De club uit Grootebroek wilde echter niet alleen voor het overspelen van de strafschoppenserie afreizen naar Beverwijk, waardoor Kennemers een ronde verder was, terwijl het de ’verkeerde’ penaltyserie had verloren.

Beroemder is de bekerwedstrijd tussen FC Lisse en Hoek, waar de scheidsrechter ABBA hanteerde, terwijl dat nog niet was ingevoerd. Aan die onduidelijkheid komt een einde, de KNVB is weer terug bij ABAB. „De nieuwe volgorde is niet bevallen. Het was een test van een jaar op advies van de IFAB, de internationale organisatie die verantwoordelijk is voor de spelregels”, zegt KNVB-woordvoerder Daan Schippers. „Er waren scheidsrechters die nadat de stand gelijk was na de eerste ABBA-ronde van vijf penalty’s, de weg kwijt waren en bij het vervolg verder gingen met het oude systeem. Het was te ingewikkeld.”

Bij wedstrijden in de districtsbeker is geen verlenging, na 90 minuten worden meteen strafschoppen genomen. Bij de KNVB-beker (m/v) wordt wel eerst verlengd.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen