Premium

Santpoorter Büchli moet punten pakken tijdens EK wielrennen op de baan

Santpoorter Büchli moet punten pakken tijdens EK wielrennen op de baan
,,Ik ben meer de afmaker”, zegt Matthijs Büchli over zijn rol in de ploeg voor de teamsprint.
© Archieffoto
Amsterdam

Als wereldkampioen keirin is de 26-jarige wielrenner Matthijs Büchli uit Santpoort-Zuid van de commerciële baanploeg BEAT nog niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen. „Ik moet gewoon hard blijven werken. En op de juiste momenten punten pakken voor de ranking tijdens de grote toernooien.”

De eerste mogelijkheid dient zich vanaf woensdag aan. Dan start het Europees kampioenschap in ’zijn’ Apeldoorn waar Büchli meteen aan de bak kan op de teamsprint.

„De teamsprint is de meest makkelijke manier om je te plaatsen voor de Olympische Spelen. Daar zijn we zo sterk op. Niet voor niets zijn we de huidige wereldkampioen”, zegt Büchli tijdens een bijeenkomst van zijn ploeg in het kantoor van de Binckbank in Amsterdam. „Binck is ook sponsor van de ploeg.”

Om het sterkste trio aan de start te krijgen in het Japanse Izu, zo’n 150 kilometer van Tokio en tijdens de Spelen dé plek waar het baanwielrennen plaats vindt, onderzoeken de keuzeheren de mogelijke variaties.

„Je moet mij niet van start laten gaan. Daar is Roy van den Berg ijzersterk in. Ik zie mezelf niet als tweede man met de hoogste topsnelheid zoals Harry Lavreysen of Jeffrey Hoogland. Ik ben meer de afmaker die als derde de snelheid van de tweede man het langst vast kan houden. Daarnaast hebben we ook Nils van ’t Hoenderdaal en Sam Ligtlee nog. Het is een luxe positie voor de bondscoach.”

Büchli was al vijf keer eerder in Japan om vanuit Izu mee te doen met de lucratieve keirincompetitie. „Ja, het is zeker een bekende plek voor me. De hele dag ben je bezig met je sport. Omdat je op verschillende banen rijdt, maakt dat je beter.”

In aanloop naar Tokio zit het eerste trainingskamp er al weer op. Met de nationale ploeg wel te verstaan. „We waren in Zwitserland. Het is daar super. Het krachthonk, het Velodrome en het hotel zit allemaal op dezelfde plek. Alles is kwalitatief goed. Eigenlijk is het al die tijd eten, slapen en trainen.”

Dan is het tijd om de nieuwe fiets te tonen. Een Koga. „Deze is met ons renners ontworpen. In samenspraak dus. Het weegt niets, maar in een sport waar het om duizendsten van secondes gaat, telt iedere gram. Het minimale gewicht is trouwens 6,9 kilo. Zonder renner uiteraard”, zegt Büchli met een veelzeggende grijns.

Op het EK in zijn huidige woonplaats mag Büchli meteen aan de bak op zijn nieuwe ’speeltje’. Op de teamsprint. Later volgt de keirin. Hij kiest er bewust voor zijn Europese titel op de kilometer van vorig jaar in Glasgow niet te verdedigen. „Dat is geen olympisch onderdeel. Zoals eerder gemeld gaat voor mij alle aandacht uit naar Tokio.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen