Nachtelijk hoogstandje: Tweede brugdek Leegwaterbrug op z’n plek gelegd

Nachtelijk hoogstandje: Tweede brugdek Leegwaterbrug op z’n plek gelegd
Het brugdek vaart, opgetild door grote (rode) vijzels op pontons naar z’n plek tussen de twee bruggenhoofden.
© Foto Erna Faust
Alkmaar

Een fijn staaltje hogere techniek in de nacht van maandag op dinsdag bij de Leeghwaterbrug. Met veel vernuft werd het tweede brugdek op zijn plek gezet.

Het 24 meter lange en 17 meter brede brugdek lag sinds april op de oever nabij de Huisvuilcentrale en hij moest naar de andere zijde van de N242, de kant van de Telefooncentrale.

Daartoe werd het 240.000 kilo wegende dek op pontons geladen. De doorgang tussen de bruggenhoofden door was echter niet breed genoeg. Aan het brugdek zelf zitten namelijk ook nog de armen waaraan later deze week het tegenwicht wordt bevestigd. En dus zat er maar één ding op: omhoog met dat ding.

Met enorme vijzels werd het dek boven straatniveau getild. Daar moesten slagbomen verwijderd worden. De N242 was dan ook van 02.00 uur tot 05.00 uur afgesloten.

De komende dagen moet het brugdek indalen tot het op de goede hoogte ligt. Ten slotte wordt het vastgezet aan de draaipunten in de basculekelder (de kelder met het contragewicht) en gekoppeld aan de aandrijving. Het wegverkeer ondervindt geen hinder van deze werkzaamheden. Na de montage -donderdag- wordt het brugdek opengezet, zodat de scheepvaart de brug kan passeren. In maart 2020 moet het verkeer over de klep kunnen rijden.

Nachtelijk hoogstandje: Tweede brugdek Leegwaterbrug op z’n plek gelegd
Dinsdagochtend. Het brugdek ligt waar hij zijn moet.
© Foto HMC

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons