Ron Blaauw tovert ’Nola Social’ aan Waagplein in Alkmaar om in ’Javaanse Meisjes’

Marco de Wildt (links) en Ron Blaauw in de keuken van ’Nola Social’, dat in januari ’Javaanse Meisjes’ gaat heten.
© Foto Erna Faust
Alkmaar

Ron Blaauw aan het Waagplein in Alkmaar? Het was al wat uitgelekt en gaat ook echt gebeuren. Zelf strijkt de topchef/horeca-ondernemer niet neer aan de Houttil, zijn keuken wel. In januari wordt restaurant ’Nola Social’ omgedoopt tot ’Javaanse meisjes’. Eigenaar Marco de Wildt gaat een samenwerking aan met Blaauw, die daar de menukaart gaat bepalen. ’Mystery guests’ zullen de kwaliteit bewaken.

’Javaanse meisjes’ is het zesde restaurant in Nederland waar Ron Blaauw als culinair adviseur aan verbonden is. Onder het motto ’Inspired by...’

Concept

Zonder zo te gaan heten zal ’Javaanse meisjes’ het karakter en het concept krijgen van de ’Ron Gastrobar’, waarvan de geboren Hoornaar er vier heeft: de originele ’Ron Gastrobar’ in Amsterdam (Michelinster), de ’Oriental’ in Amsterdam, de ’Indonesia’ in Ouderkerk aan de Amstel en de ’Indonesia Downtown’ in Amsterdam met ’streetfood en Indo fine dining’.

Vooral met die laatste zal ’Javaanse meisjes’ enigszins zijn te vergelijken. „75 tot 80 procent Indonesisch met wat Aziatische invloeden”, zegt Blaauw. „En overdag, met de lunch, wat toegankelijke toevoegingen aan de kaart”, vult De Wildt aan.

Het ’extravagante entertainment’, zoals de ’Urban Jungle Club’ op de vrijdag- en zaterdagavond/nacht in Amsterdam, wordt niet overgenomen. „Maar entertainment komt er wel op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavonden”, zegt De Wildt. „Dj’s en live-muziek.”

Het concept à la Gastrobar is - op papier- simpel: ’culinaire hoogstandjes, maar zonder poespas’, zoals Blaauw het graag uitdrukt. Voornamelijk kleine tot middelgrote gerechten van zo’n 12,50 euro per stuk. En de mogelijkheid om uit te pakken met wat prijzigere gerechten.

Blaauw bepaalt dus het menu en zal de kwaliteit van de keukenbrigade in de gaten houden. „Af en toe sturen we mystery guests. Die gaan eten en rapporteren. Doe ik met m’n eigen restaurants ook.”

Voordat ’Javaanse meisjes’ op de gevel gaat prijken zal Marco de Wildt ’Nola Social’ in januari tien dagen sluiten om de zaak te verbouwen. De keuken wordt verplaatst van de eerste verdieping naar beneden, waar nu het café is (voorheen café ’Stien’). „Een stuk handiger.”

Maandagavond was er in ’Nola Social’ letterlijk een voorproefje van wat gaat komen. Blaauw en een deel van zijn keukenbrigade serveerden voor een vol restaurant een vijfgangenmenu met wijnen van wijnhuis G.D. Vajra (Piëmonte, Italië), waarmee een samenwerking is aangegaan. En ja, het dessert was het befaamde ’Ron Gastrobar surprise-ei’.

- Hoezo ’Javaanse meisjes’?

„Ach”, glimlacht Ron Blaauw, „je gaat bij elkaar zitten, trekt wat flessen wijn open en opeens ligt zo’n naam er.”

De Wildt: „’Javaanse meisjes’... Overdag klinkt dat gemoedelijk, ’s avonds heeft de naam iets verleidelijks.”

Spareribs

Hét succesnummer van ’Ron Gastrobar’ is ’Ron’s boneless spareribs, met krokante zuurkool en huisgemaakte sambal’. Menigeen probeert achter het recept en de bereidingswijze te komen van zowel de spareribs als de sambal. Of probeert ze tevergeefs na te maken.

- Komt dat gerecht ook naar Alkmaar?

Blaauw: „Jazeker.” Om er met een grijns aan toe te voegen: „Zit je zo’n dertig jaar in het vak, sta je vooral bekend om je spareribs...”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen