Premium

Commentaar: Confrontatie zoeken in Den Haag zal positie boeren louter schaden

Commentaar: Confrontatie zoeken in Den Haag zal positie boeren louter schaden
Politieagenten belaagd met stro tijdens het boerenprotest voor het provinciehuis in Groningen.
© ANP/Siese Veenstra

De arrestaties dinsdag van verdachten van geweldplegingen een dag eerder tijdens de boerenprotesten in Groningen bewijzen dat klimaatactivisten niet harder worden aangepakt dan boeren.

Die suggestie werd dinsdag wel gewekt in het vragenuur in de Tweede Kamer. Zo gek was dat niet, want wie de journaals van maandagavond had gezien, constateerde dat het er in Groningen buitensporig aan toe was gegaan en er slechts één aanhouding was verricht. Wel wat anders dan het optreden vorige week van de politie in Amsterdam, waar grote groepen hinderlijke maar overigens geweldloze en zingende klimaatactivisten werden vastgezet en na uren met een boete van 380 euro per persoon zijn heengezonden.

Het wekt de schijn dat het optreden van de sterke arm afhangt van de thema’s waarvoor wordt gedemonstreerd. Of dat het machtsvertoon van de boeren zo intimiderend werkt, dat de politie maar liever niet ingrijpt. ,,Leven we soms in een tractorstaat?’’ vroeg Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren aan de minister. Die begreep dat dit een onwenselijk beeld is en ontzenuwde het met argumenten. Bovendien zet hij woensdag in Den Haag het leger in, om met minimaal zulke grote machines als de boeren hebben de binnenstad af te grendelen.

Waarom willen zij opnieuw naar het Binnenhof? De boeren hebben op 1 oktober en met spontane acties zie ze sinds vrijdag over de provincies versnipperden hun punt prima gemaakt. Als zij woensdag de confrontatie zoeken met de ’nog grotere apparaten’ van de minister, zal dat de sympathie voor hun positie alleen maar schaden.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.