Premium

Glazen Koets welkom op Dreef in Haarlem en Maliebaan in Utrecht

Glazen Koets welkom op Dreef in Haarlem en Maliebaan in Utrecht
Glazen Koets voor Paviljoen Welgelegen in Haarlem.
© Foto’s ANP/montage Peter van den Elshout
Den Haag

Het leek zo’n puik idee van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, om van de nood een deugd makend, Prinsjesdag tijdens de verbouwing van het Binnenhof jaarlijks in een andere provinciehoofdstad te houden. Er is al meteen hommeles over.

De provincies zijn enthousiast, hoor. Commissaris van de Koning Hans Oosters zegt dat men van harte welkom is in Utrecht en zijn collega Arthur van Dijk ziet de Glazen Koets met graagte door Haarlem getrokken worden. Ook Leen Verbeek van Flevoland laat weten dat de Verenigde vergadering der Staten Generaal van harte welkom is.

Hun collega Jaap Smit is er wat cryptisch over: „Prinsjesdag hoort in Den Haag”, stipuleert de commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Bedoelt hij dat hij aan senaatsvoorzitter Jan Anthonie Bruijn gaat aanbieden dat Zuid-Holland volgaarne de organisatie van Prinsjesdag op zich neemt?

Den Haag is immers al goed geëquipeerd voor het evenement en buiten de Ridderzaal is er vast een andere locatie met allure voor te vinden. Of verkiest Smit zich met een diplomatieke opmerking op de vlakte te houden, omdat het onderwerp toch wel gevoelig blijkt te liggen.

Grondwet

Het begon dinsdag met het plan van Segers de verbouwing van het regeringscentrum in Den Haag aan te grijpen als ’een uitgelezen kans om de kloof tussen Den Haag en de regio te dichten’. De Tweede Kamer en de Ridderzaal gaan namelijk voor vijf jaar dicht.

Segers: „Het kan een onvergetelijke ervaring zijn als jongeren van Leeuwarden tot Den Bosch en Maastricht tot Middelburg de kans krijgen om Prinsjesdag van dichtbij mee te maken.” Niets staat zijn idee in de weg, ook de Grondwet zegt er volgens hem niets over.

Letterlijk de democratie dichter bij de mensen brengen, dat is wat Segers wil. Dingen beginnen met een droom, onderzoek of er animo voor is en wat er vervolgens voor nodig is om het tot stand te brengen, zo ziet ChristenUnie dat. Mede-Kamerleden hebben echter een andere mening. Chris van Dam van regeringspartij CDA noemt de plannen ’onzalig’.

„Dit voorstel miskent de diepe betekenis die Prinsjesdag heeft voor de stad Den Haag, voor de Haagse traditie”, aldus Van Dam. Alleen in noodgevallen wijk je uit naar een andere stad en zo’n ’verbouwinkje’ is geen noodgeval. Genoeg alternatieven in ons prachtig DenHaag, stelt de CDA’er.

Prinsjesfestival

In Haarlem was al meteen nadat de ChristenUnie het voorstel opperde enthousiasme. „Noord-Holland is een gastvrije provincie, dus prima om hier Prinsjesdag te vieren. Sterker nog, ons provinciehuis, Paviljoen Welgelegen, is dé locatie bij uitstek voor de Staten-Generaal om het parlementaire jaar te openen. Het koninklijk paar en de Staten-Generaal zijn van harte welkom”, aldus commissaris van de Koning Van Dijk.

Hij stelt dat zijn provincie een nauwe band heeft met de rijksoverheid. Volgend jaar is zijn provincie aan de beurt om het Prinsjesfestival te vieren. Dit jaar was Zuid-Holland gastheer en in 2018 Gelderland.

Het Prinsjesfestival vindt elk jaar in de hofstad plaats in de week voorafgaand aan Prinsjesdag en zorgt ervoor dat het feest van de democratie geen louter Haagse aangelegenheid is, maar een feest voor iedereen. ,,In 2020 gaat Noord-Holland naar Den Haag. Natuurlijk nodigen we Den Haag graag uit voor een tegenbezoek’’, aldus Van Dijk.

Binnenkort moet duidelijk worden of de renovatie van het Binnenhof, inclusief Ridderzaal, volgend jaar kan beginnen of wordt uitgesteld. En dan is ook nog de vraag, of de verbouwing binnen vijf jaar kan worden geklaard.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen