Premium

Hortensia’s in de mooiste kleuren

Hortensia’s in de mooiste kleuren
Boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla ’Bouquet Rose’) als vakkenvuller onder de pergola.
© foto Modeste Herwig

Modeste Herwig is tuinfotograaf, ontwerpster en schrijfster. Voor Vrij deelt ze haar kennis op groengebied.

De hortensia is een van de meest geliefde bloeiende struiken voor de tuin. Kies uit bolhortensia’s, schermhortensia’s, pluimhortensia’s en fluweelhortensia’s, groot of klein en in de mooiste kleuren.

De hortensia is een klassieke en betrouwbare tuinplant die eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken. De boerenhortensia ’Hydrangea macrophylla’ en ’H. arborescens Annabelle’ zijn heel bekend, maar het assortiment is de laatste tijd uitgebreid met veel mooie tuinvormen.

Ze vragen nauwelijks onderhoud en bloeien heel lang door. In juni openen de eerste knoppen, in november zijn de bloemen nog mooi. Tijdens de bloeiperiode verkleuren de bloemen van groen naar roze en rood. Bijvoorbeeld ’Forever & Ever’ en ’Together’ met dubbele bloemen.

Bijzonder is ook de roze vorm van de bekende ’Annabelle’ met de toepasselijke naam ’Pink Annabelle’. Hou je van krullen ga dan voor ’Curly Wurly’. Sierlijke roze-witte pluimen zie je bij de pluimhortensia’s ’Sundae Fraise’ en ’Confetti’. De bladeren van Hydrangea aspera lijken wel van fluweel te zijn.

Wit, blauw of roze?

De bloemkleur van de hortensia is wit, roze, rood, paars, violet of blauw. Soms verkleuren blauwe bloemen naar roze, dit heeft te maken met de zuurgraad en het ijzergehalte van de grond. Door bij een roze bloeiende struik in de periode februari-mei ’hortensiablauw’ in de grond te harken, verkleuren de bloemen blauw.

Hortensia combineren

Deze rijk bloeiende struiken passen in de border tussen de vaste planten, maar zijn ook prima vakkenvullers. Zet bijvoorbeeld een perk af met een lage haag en vul het vak dan helemaal met hortensia’s, succes verzekerd. Wilt u weinig werk, plant dan sterke wintergroene bodembedekkers tussen de struiken. De pluimhortensia’s zijn ook prachtig te combineren met siergrassen.

Hortensia’s in de mooiste kleuren
De pluimhortensia Hydrangea paniculata ’Confetti’.
© Foto Modeste Herwig

Een hortensia groeit het liefst in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een humusrijke bodem, doe ruim compost in het plantgat en strooi jaarlijks een dikke laag compost en tuinmest onder de struik. De grond mag niet te droog zijn, zeker als het om een plekje in de volle zon gaat. Hortensia’s zijn dol op water en kunnen zelfs in vochtige tot natte grond groeien. Pluimhortensia’s kunnen iets beter tegen droge grond.

Snoeien

Alle hortensia’s kunt u prima snoeien als ze te groot worden. U loopt echter wel het risico dat de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de berghortensia (H. serrata) en de eikenbladhortensia (H. quercifolia) het volgende jaar niet bloeien: door te snoeien knipt u namelijk de bloemknoppen weg. Daarom worden deze hortensia’s alleen gesnoeid als ze te groot worden en om ze te verjongen. Neem in dat geval bijvoorbeeld jaarlijks ongeveer een derde van de oude takken helemaal weg.

Hydrangea arborescens, H. aspera en H. paniculata bloeien op eenjarige takken en kunnen elk jaar in het vroege voorjaar sterk gesnoeid worden. Ze bloeien dezelfde zomer alweer. Streef naar een mix van éénjarige, tweejarige en driejarige takken, de stevige oudere takken vormen zo een steun voor de jongere takken. Snoei takken die ouder zijn dan drie jaar helemaal weg.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.