Paardenvirus ’Rhino’ uitgebroken in Enkhuizen

Paardenvirus ’Rhino’ uitgebroken in Enkhuizen
© Archieffoto ANP / Robin Utrecht
Enkhuizen

Bij een manege of paardenpension in Enkhuizen is de besmettelijke paardenziekte Rhinopneumonie uitgebroken. Dat zegt dierenarts Coby Lettinga van Dierenkliniek Enkhuizen. Het virus heeft verschillende vormen. „Op dit moment zien we alleen de besmettelijke verkoudheidsvorm.”

De ziekte is in deze vorm vrij onschuldig, maar wel besmettelijk. Een besmet paard komt er gemakkelijk bovenop. „Er bestaat een kleine kans dat de ziekte zich ontwikkelt”, aldus Lettinga. Dan kunnen paarden gaan zwalken of zelfs verlamd raken. Ook kunnen drachtige merries aborteren.”

De dierenarts raadt iedereen die met paarden werkt aan om zich, voor en na contact met paarden, goed te douchen en schone kleren aan te doen. „Rhinopneumonie verspreidt zich net als verkoudheid bij mensen, namelijk door lichamelijk contact. Daarnaast kan het worden overdragen via kledij, borstels of voerbakken.”

De arts noemt niet om welke manege het gaat, maar laat weten dat daar geen besmette paarden vervoerd worden en dat de hygiënemaatregelen in acht worden genomen. „Voor mensen is het virus ongevaarlijk.”

Manage De Vleet in Andijk (niet de getroffen manege) heeft gelijk gereageerd op de uitbraak. Via Facebook verzoekt de manege haar leden om goed op de hygiëne te letten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen