Premium

Tbs met voorwaarden en 24 maanden cel voor 41-jarige man uit Den Helder met lang strafblad

Tbs met voorwaarden en 24 maanden cel voor 41-jarige man uit Den Helder met lang strafblad
Den Helder

De rechtbank in Alkmaar heeft Daniel M. (41) uit Den Helder wegens een poging tot diefstal met geweld en afpersing maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden.

Tot de reeks met voorwaarden behoren medewerking aan opname in een kliniek en drugs- en alcoholcontroles. Vanwege M.’s angst voor injecties zullen die controles wel zo veel mogelijk via urineonderzoek plaatsvinden.

Drugs

Op 28 juli vorig jaar bezocht M. met een maat een woning aan de Basstraat in Den Helder waar nog drugs van zijn vriend zouden liggen. De bewoner had die drugs volgens de bezoekers verwisseld met spul van mindere kwaliteit.

Zij eisten toen ter compensatie geld van de man. Hij kreeg klappen, werd tegen de ribben getrapt en de metgezel van M. zette een tang op zijn edele delen. De bewoner wist uiteindelijk te vluchten door van het balkon van de eerste verdieping af te springen.

Dezelfde dag speelde een soortgelijk drugsconflict met een bewoner aan de Wezenstraat. De man werd door M. geslagen en geschopt en gedwongen tien euro af te geven. Een getuige had vanuit een auto 112 gebeld, waardoor de geweldpleger kon worden aangehouden.

Pinpas

Op 22 mei had M. in Groningen contactloos betaald met een gestolen pinpas. Dat leverde hem een veroordeling wegens heling en diefstal op.

De man heeft een enorm strafblad: 33 veroordelingen in eerste aanleg met een groot aantal vermogens- en geweldsdelicten. Een voorwaardelijke straf was niet voldoende om medewerking aan een behandeling af te dwingen.

Uitvoerbaar

Dat hadden veroordelingen in het verleden uitgewezen. Reden voor de rechtbank tbs met voorwaarden op te leggen. Die werd direct uitvoerbaar verklaard, ook als de veroordeelde hoger beroep aantekent.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen