Premium

Schutter(s) van schietpartij Den Helder vol in beeld van bewakingscamera’s

Schutter(s) van schietpartij Den Helder vol in beeld van bewakingscamera’s
Rechtsboven in beeld is de mast met bewakingscamera’s te zien.
© Foto HMC
Den Helder

Het onderzoek naar een mogelijk tweede dader van de schietpartij afgelopen vrijdag bij de McDrive op Kooypunt duurt voort. Als er sprake is van een tweede dader, staat die waarschijnlijk vol in beeld van bewakingscamera’s op het industrieterrein.

Lees ook: Drie gewonden bij schietincident Den Helder [video, update]

De politie hoopt meer te weten te komen van de 48-jarige man uit Leeuwarden, die kort na de schietpartij is aangehouden. Hij zit, zoals het in politiejargon heet, ’in alle beperkingen’. ,,Hij mag alleen met zijn advocaat praten’’, legt politiewoordvoerder Koos Venema uit.

Vrijdagavond, rond middernacht, zijn drie mannen beschoten die voor de ingang naar het parkeerterrein van accountantskantoor Omnyacc in een auto zaten. Twee slachtoffers (24 en 21) komen uit Den Helder.

De andere, een 27-jarige man, komt uit Hollands Kroon. De mannen verkeren niet in levensgevaar. Op het moment dat zij werden beschoten, stond hun auto onder een mast met drie beveiligingscamera’s.

Schutter(s) van schietpartij Den Helder vol in beeld van bewakingscamera’s
Na de schietpartij onderzocht de politie de hele omgeving.
© Foto DNP.nu

,,De camera’s werken perfect’’, zegt secretaris René de Visser van Ondernemersvereniging Kooypunt. ,,We vinden beveiliging van dit bedrijvenpark heel erg belangrijk. Daarom hebben we flink geinvesteerd in preventiemaatregelen. We hebben zo ongeveer het hele bedrijvenpark in beeld. Maar daarmee voorkom je natuurlijk geen schietpartij.’’ Voor een reactie over wat op de camerabeelden te zien is, verwijst hij naar de politie.

,,Natuurlijk bekijken we ook camerabeelden’’, zegt politiewoordvoerder Venema. ,,Over wat daarop staat, kunnen we vanzelfsprekend niets zeggen in deze fase van het onderzoek.’’

Ingehakt

Dat bedrijvenpark Kooypunt is uitgekozen voor de liquidatiepoging heeft er bij de ondernemersvereniging flink ingehakt, zegt Visser. ,,Je verwacht niet dat zoiets op een gemoedelijk bedrijvenpark gebeurt.’’

Ook bij accountantskantoor Omnyacc zit de schrik er goed in. Een kogel is dwars door de ruit van de entree naar binnen gevlogen. Een andere kogel heeft de gevel geraakt, schuin onder de brievenbus.

„Ik dacht eigenlijk dat het vandalisme was”, vertelt een medewerker terwijl hij naar de kogelinslag kijkt.

„Mijn collega vertelde dat er een schietpartij was geweest. Toen ik dat hoorde was dat toch schrikken. Het komt wel heel dichtbij zo. Maar goed, het was wel middernacht”, relativeert hij.

McDonalds-klanten reageren geschrokken. „Nou vreselijk”, zegt Joke Olijhoeck. „Ik kom hier eigenlijk nooit. Het is een afgelegen plek. Overdag komen hier veel kinderen. In de avond moet je hier niet komen. Een beetje duister. Een schietpartij, echt waar? Vreselijk. Niet leuk.”

Wenny Albertina, die met zijn echtgenote en twee kleine kinderen aan het ontbijt zit, vraagt zich af of de schutters wel goed wijs zijn: ,,Wie gaat er nou schieten bij de McDonalds? Daar komen vaak moeders met hun kinderen.’’

Zwerfvuil

Ook medewerkers van de fastfoodketen zijn geschrokken. Een jongedame die zwerfvuil op het terrein rond het restaurant opruimt, was niet aan het werk toen de schietpartij plaatsvond. Maar de gedachte dat in de buurt van haar werkplek is geschoten, vindt zij best beangstigend.

Helemaal verbaasd over het voorval is de medewerker van het accountantskantoor niet. „Ik kijk nergens meer van op. Vrouwen mogen hier ’s avonds niet meer alleen werken. Dat beleid hebben we al. Ik zou hier ’s avonds niet willen lopen.”

Vijf jaar geleden is het bedrijfsparkeerterrein al gesloten. „Dat scheelde ontzettend veel overlast. Wij hadden wel eens de indruk dat er ’s avonds spullen werden overgeladen in auto’s. Daarom is er een slagboom neergezet.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen