Premium

Het dilemma van de Heemskerkse judoka Frank de Wit: ’Ik kan snel de knop omdraaien’

Het dilemma van de Heemskerkse judoka Frank de Wit: ’Ik kan snel de knop omdraaien’
Frank de Wit bij de Judo Grand Prix in Georgië.
© Foto EPA
Heemskerk

In de rubriek Het dilemma wordt elke week een sporter verschillende dilemma’s voorgehouden. Vandaag de 23-jarige Heemskerkse judoka Frank de Wit.

Heemskerk of Arnhem?

Heemskerk. Daar kom ik vandaan en ben ik nog heel vaak. En dat voelt daarom toch veel meer als thuis.

Bijgeloof of meer 'down to earth'?

Zonder meer down to earth. Ik ben heel erg nuchter. Een echte Noord-Hollander hè.

Veel op reis of liever thuis bij familie?

Als ik echt moet kiezen ben ik liever thuis bij mijn familie. Maar voor dit moment kies ik toch voor veel op reis. Dat betekent namelijk in de eerste plaats dat het goed gaat met mijn carrière. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om naar veel bijzondere plekken voor mijn sport te reizen. Mijn eerstvolgende trip is bijvoorbeeld naar Abu Dhabi. En waar je ook komt. Je maakt bovendien altijd mooie dingen mee.

Een zwaarbevochten zege of een snelle overwinning?

De zwaarbevochten overwinning. Ik denk dat iedereen dat uiteindelijk toch wel het mooiste vind. Dan heb je veel meer euforie na afloop.

Goede verliezer of slechte?

Ik kan slecht tegen mijn verlies. Maar dat geldt denk ik voor alle topsporters. Aan de andere kant ben ik wel altijd positief ingesteld en kan ik meestal de knop heel snel weer omdraaien.

Trainen of talent?

De één kan niet zonder de ander in deze sport. Het fysieke aspect is nu eenmaal heel belangrijk. Dus aan de ene kant: zonder talent kom je nergens, maar aan de andere kant trainen heb je heel hard nodig. Anders denderen zij zo over je heen.

Wereldtitel of Olympische medaille?

Dan ga ik voor de wereldtitel. De beste zijn en bovenaan het podium staan tenslotte is toch mooier dan een tweede of derde plaats. Al zal ik zeker heel blij zijn als ik een medaille win. En eerste worden op de Spelen is uiteindelijk wel het allermooiste.

Anton Geesink of Dennis van der Geest?

Ik bewonder zeker heel veel mensen op allerlei vlakken, maar eerlijk gezegd heb ik in het judo niet echt een voorbeeld.

dilemma.pdf

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen