Premium

’Zijn wij dan straks ook vrij met de Volendammer kermis?’ Sommige Waterlanders zien voordeel in fusie met buurgemeenten, maar veel ook niet

’Zijn wij dan straks ook vrij met de Volendammer kermis?’ Sommige Waterlanders zien voordeel in fusie met buurgemeenten, maar veel ook niet
Monnickendam

Veel Waterlanders willen onder geen beding dat hun gemeente wordt samengevoegd met Landsmeer en Edam-Volendam. Er zijn er ook die in zo’n herindeling best een voordeeltje zien: „Zijn wij straks dan ook vrij met de Volendammer kermis?”

Het was één van de talloze vragen die werden afgevuurd op wethouder Ton van Nieuwkerk van Waterland, die maandagavond in het Mirror Paviljoen in Monnickendam het standpunt verdedigde van het college ten aanzien van de bestuurlijke toekomst van Waterland. De keuze voor behoud van zelfstandigheid of een fusie met Edam-Volendam en Landsmeer laat het college aan de gemeenteraad, maar de meerderheid van B en W spreekt wel een duidelijke voorkeur uit voor de laatste optie. Een fusie dus.

Een groot deel van de inwoners van Waterland is het daar echter helemaal niet mee eens. De vraag over al dan niet vrij zijn tijdens de Volendammer kermis was gekscherend bedoeld, maar de twijfelaars hadden ook legio serieuze vragen aan het college. Met name over de financiële consequenties van een herindeling met de twee buurgemeenten. B en W kregen vanuit de zaal herhaaldelijk het verwijt dat ze wel roepen dat zelfstandig blijven jaarlijks een miljoen euro extra kost, maar geen duidelijkheid geven over wat zo’n fusie eigenlijk kost.

„Het lijkt wel alsof het college dat miljoen aan extra kosten voor zelfstandigheid bewust inzet om de eigen voorkeur te benadrukken en de consequenties van de andere optie met opzet onbelicht laat”, zo verwoordde discussieleider Donatello Piras het gevoel onder een deel van de aanwezigen.

Dat was beslist niet het geval, antwoordde wethouder Van Nieuwkerk: „Fuseren kost ook geld. En ook al worden eenmalige kosten van een herindeling vergoed door het Rijk, goedkoper wordt het er niet op voor Waterland. Ook niet met een fusie. Geld is wat het college betreft ook geen reden om te kiezen voor een herindeling. Wel dat je als grotere gemeente krachtiger bent en meer invloed kan uitoefenen in de regio. Maar aangezien de vraag over de kosten vanavond een keer of vijf voorbij is gekomen, moeten we daar als college de komende tijd wat meer inzicht in proberen te geven.”

Net als bij de vorige bijeenkomsten over de bestuurlijke toekomst was er ook maandagavond een poll onder de bezoekers, waarin hun mening werd gevraagd over de beide opties die het college aan de gemeenteraad voorlegt. Zo’n 140 mensen deden daaraan mee, waaronder ook kijkers naar de live uitzending van lokale omroep Pim. De meerderheid van 53 procent stemde voor behoud van zelfstandigheid en 29 procent voor een fusie met Landsmeer en Edam-Volendam. De overige deelnemers wilden niet kiezen tussen die twee opties.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen