Premium

Onherkenbare Bussumers lijden tegen Velsen eerste nederlaag van het seizoen

Onherkenbare Bussumers lijden tegen Velsen eerste nederlaag van het seizoen
Theo Visser neemt het doel van Velsen onder vuur, maar zonder succes.
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Bussum

Ze zullen bij SDO niet de illusie hebben gehad het hele seizoen ongeslagen te blijven. Toch kwam de eerste nederlaag deze jaargang heel hard aan in het Bussumse kamp en dat had vooral te maken met de manier waarop het verlies tot stand was gekomen. Het elftal van coach Koen Janssen gaf in de eerste helft weer niet thuis, richtte zich na de hervatting enigszins op, maar beging wat fouten die de ploeg fataal werden tegen Velsen.

SDO moet het, sinds het de hoofdklasse bereikt heeft, hebben van onverzettelijkheid, kameraadschap en discipline. En vrienden zullen het ook blijven na de uitglijder dit weekend. Alleen moeten de koppen nu wel even bij elkaar gestoken worden, want dat zwakke begin is een beetje een patroon geworden. En, zo besefte zowel staf als spelersgroep, dat moet eruit. „Anders gaan we straks onderin voetballen in plaats van bovenin”, stelde centrale verdediger Dwight Oehlers terecht vast.

Oehlers kon geen echte verklaring geven voor het feit dat SDO ondermaats presteert. „Want ik blijf zeggen dat we een prima elftal hebben. De ploeg is grotendeels bij elkaar gebleven en de spelers die erbij zijn gekomen zijn verbeteringen of in elk geval een verbreding. We maken gewoon een mindere periode door, dat kunnen we niet ontkennen. De zo kenmerkende strijd die we altijd wel leveren, het is allemaal even niet echt aanwezig. En dat geldt eigenlijk voor het hele team, dat maakt het ook zo lastig. Als twee of drie jongens de vorm niet hebben, dan werk je gemakkelijker naar een oplossing toe.”

Vuur

Somberen wilde Oehlers ook niet. „We moeten onszelf niet de put in praten, dat heeft geen enkele zin. Het kan ook zo weer terug zijn, als we volgende week winnen van SJC. Maar we moeten met elkaar wel iets doorbreken, want het gebeurt te vaak dat we slap en ongeconcentreerd aan de wedstrijd beginnen.”

Voor Janssen was het ook een beetje raadselachtig, waarom zijn elftal zich zo presenteerde. „Nee, ik begrijp dat niet precies, het is al een paar weken zo. In de eerste helft ontbrak het ons aan alles eigenlijk. De concentratie, het vuur en ook het voetballend vermogen. We deden aan de bal niets, dekten niet door, dit is absoluut een mindere fase van SDO. Ik hoop dat de jongens ook kritisch naar zichzelf zullen kijken. Iedereen moet maar eens bij zichzelf te rade gaan. Dan moet de ploeg er zondag tegen SJC weer staan.”

De SDO-spelers zullen dan begrijpelijkerwijs met de nodige revanchegevoelens rondlopen, om elkaar, Janssen en de achterban te laten zien dat ze in Bussum echt wel kunnen voetballen. Hoe dat moet, dat waren ze gisteren op sportpark De Kuil even vergeten. De eerste helft was echt heel slecht, de ploeg ging finaal door de ondergrens. Velsen was wat dreigender, maar kopkansen van Marc Kloosterboer leverden geen resultaat op.

Zo kon SDO met 0-0 gaan rusten en zichzelf inprenten dat het na de pauze al een paar keer veel beter is gegaan dit seizoen. Janssen bracht halverwege Aron Klaassen en Marlon Amankwa voor Glenn Hemmers en Kaj van Duuren om iets teweeg te brengen. En warempel, er kwam meer elan in de ploeg, Velsen werd teruggedrukt en SDO mocht een hele serie corners nemen. Er kwamen kansen voor Theo Visser (kopbal over), Joost Heerschop (kopstoot van de lijn gehaald) en een schot van Desley Groenewegen werd net over de lat getikt.

De druk op het doel van Velsen verdween weer toen de bezoekers 0-1 hadden gemaakt. Na balverlies aan de rechterkant bij SDO werd de bal razendsnel naar voren getransporteerd, waar doelman Rolf Hazelaar een rebound moest weggeven die bij de tweede paal werd binnengelopen door Zeno van Ooijen. Na de 0-2 van Angelo Beck doofde het laatste restje vuur bij SDO.

SDO: Hazelaar, Irik (63. De Loos), Oehlers, Fokker, Van Essen, Groenewegen, Hemmers (46. Klaassen), Van Duuren (46. Amankwa), Heerschop, Van Huisstede, Visser.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen