Mooi schaakfeestje in De Krachtcentrale in Huizen

Jong en oud rond de borden.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Huizen

Op Wereldschaakdag is zaterdag in Huizen door jong en oud gestreden om het rapid-schaakkampioenschap van het Gooi, dat voor het eerst georganiseerd werd door De Gooise Schaakvereniging.

In de kelder van De Krachtcentrale hebben 63 schakers in drie poules hun krachten gemeten. De A-poule was het sterkst bezet met spelers op meesterniveau. Daarin nam ook het 10-jarige toptalent Ansh Jakhari deel, kampioen van Nederland bij de jeugd tot en met tien jaar. De sterkste speler uit het Gooi (en randgemeentes) mocht na afloop naast de titel ook de hoofdprijs ’De Gooische Moordenaar’ mee naar huis nemen. Een kunstwerk gemaakt door Danny Tupang, gebaseerd op de Gooische Stroomtram van weleer.

© STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS

En Passant

In de C-poule werd Jeroen Makkinje van En Passant uit Bunschoten de winnaar met 6 punten uit 7 wedstrijden. Hij verloor dus maar 1 punt. Er waren twee achtervolgers met 5,5 punt, dus de top zat dicht bij elkaar. Ton van Rooijen van Schaakvereniging Almere werd overtuigend eerste in poule B door met 1,5 punt meer uit de buurt van de nummer 2 te blijven

Bijzonder is dat de beste speler uit het Gooi ook nog het dichtstbij woont en winnaar werd van de A-groep. En met overmacht. Huizer Henk van der Poel (die in de meesterklasse speelt) werd eerste met 2 punten meer dan de nummer 2 Ansh Jakhari.

Mooie mix

In de drie poules was het een mooie mix van huisschakers, topspelers, jonge talenten en oudere routiniers die elkaar de loef wilde afsteken. Hoewel er geen specifiek jeugdtoernooi was, waren het toch de jongste deelnemers die voor het meeste tegenspel op de hoogste borden zorgden. Zo kon Ansh Jakhari met een remise als enige winnaar Henk van der Poel weerhouden van een 7/7 score. In de C-groep was het de eveneens 10-jarige Sasha Kurt die als enige een winstpartij wist te behalen tegen winnaar Jeroen Makkinje.

© STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS

Jaarlijks

Aan het geslaagde toernooi namen ook veel regio-verenigingen deel, zoals Het Dikke Torentje uit Eemnes, het Bussums Schaakgenootschap, Schaakvereniging Almere, en het Hilversum Schaakgenootschap. Het is de bedoeling om er een jaarlijks terugkerend toernooi van te maken. In De Krachtcentrale. Het Gooi heeft er een mooi schaakevenement bij.

Meer nieuws uit Gooi