Koerden kondigen deal aan met Syrisch leger

Damascus

De Koerden in het noordoosten van Syrië hebben een deal met het Syrische leger aangekondigd over de inzet van militairen. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en de Syrische regering willen het Turkse leger verdrijven uit het noordoosten van Syrië, dat door Koerden wordt gecontroleerd.

"Om deze agressie tegen te gaan, hebben wij een overeenkomst bereikt met de Syrische regering", meldt de Koerdische regionale regering op Facebook. "Het Syrische regeringsleger kan nu rond de Syrisch-Turkse grens worden ingezet om de troepen van de SDF te ondersteunen."

Het Syrische leger zet soldaten in langs de volledige Syrisch-Turkse grens, meldt SDF. De troepeninzet moet ervoor zorgen dat de gebieden worden "bevrijd uit de handen van de Turken en huurlingen". Daarnaast gaat het Syrische leger zich volgens de SDF ook inzetten in een ander deel van Noord-Syrië waar Turkije vorig jaar binnentrok.

Turkije is woensdag het noordoosten van Syrië binnengetrokken om de Koerden die dat gebied controleren te verdrijven. Turkije ziet de Koerdische YPG-militie, onderdeel van SDF, als verlengstuk van de PKK en ziet beide groeperingen als een terroristische organisatie.

Meer nieuws uit Buitenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.