Nu nog weinig griep in Nederland

Amsterdam

Er liggen zaterdag nog maar weinig mensen met echt griep te snotteren en hoesten in bed. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat de situatie van influenza op de voet volgt.

In week 40 van 2019 gingen 43 patiënten met griepachtige klachten op de 100.000 inwoners naar de huisarts. Maar in de monsters afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten die bij de huisarts zijn geweest werd geen influenzavirus gevonden. Ook de website Griepalert noteert nog ’code groen’ op dit moment.

Lees ook: ’Griep komt onder zorgmedewerkers vaker voor dan onder de rest van de bevolking’. Toch weigert gros ziekenhuispersoneel jaarlijkse vaccinatie.

Griep komt in Nederland elk jaar voor in de wintermaanden; de ’seizoensgriep’. De epidemie in het seizoen 2018/2019 was volgens het RIVM een ’milde’. Het totaal aantal mensen dat zich met griepachtige klachten en met longontsteking bij de huisarts heeft gemeld, was lager dan in de vier vorige seizoenen.

De griepepidemie van afgelopen winter was na 14 weken ten einde (van 10 december 2018 t/m 17 maart 2019). Dit is langer dan het gemiddelde van 9 weken in de afgelopen 25 jaar.

De griepepidemie in seizoen 2014/2015 was de langste in de afgelopen 40 jaar en duurde in totaal 21 weken. De heftige griepepidemie 2017/2018 in Nederland duurde 18 weken.

Plotseling koorts

De symptomen van griep en verkoudheid lijken op elkaar, maar griep is wel andere koek. Griep begint vaak zeer plotseling met: koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn en vermoeidheid, keelpijn en droge hoest en (hoge) koorts. Het is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken.

Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen, zo meldt het RIVM. Sommigen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen zoals longontsteking en ernstige benauwdheid. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Wie al hart- en longklachten heeft kan door griep daar meer last van krijgen.

Griepprik

In oktober en november krijgen zo’n 6 miljoen Nederlandsers van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De griepprik is voor iedereen vanaf 60 jaar en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. De vaccinatie is niet verplicht.

De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen verspreiden de virussen. Het RIVM adviseert goed te ventileren door ramen en deuren op een kier te laten.

Of lucht elke dag 10 minuten door een raam of deur open te zetten.Virussen worden ook overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Handen wassen dus. Een goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken.

Besmettelijk

Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna.

Een goede weerstand verkleint de kans dat het griepvirus kan toeslaan. Het blijkt dat wie minder dan zeven uur slaapt, sneller ziek kan worden dan wie een nachtrust heeft van meer dan acht uur. Ook goed en gezond eten verhoogt de weerstand.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen